Fekete talpú dagasztó vadmacskát filmezett le egy  bükki rejtett vadkamera
Screenshot

A Bükk-hegység mélyén egy izgalmas találkozó bontakozott ki, amikor egy biológus házaspár vadkamerája egy fiatal vadmacska szokatlan viselkedését rögzítette. Bakó-Hegedüs Kinga és Dr. Bakó Gábor kutatása során olyan kameracsapdákat tesztelnek, amelyek elméletileg észrevétlenek maradnak az állatok számára – se szaguk, se hangjuk, még infravörös fényük sem érzékelhető.

Ám a természet ismét bebizonyította, hogy tele van meglepetésekkel. A felvételeken egy fiatal vadmacska látható, amint felfedezi és azonnal birtokba veszi a rejtett kamerát. A kutatók álmélkodva figyelték, ahogy az állat dagasztó mozdulatokkal jelöli meg a készüléket, egy olyan viselkedést mutatva, amit a szakértők a terület megjelölésének sajátos módszereként értelmeznek.

“Jelenleg azzal szembesülünk, hogy a megszokott útvonalát bejáró vadmacska nem csak észleli az útjába került idegen tárgyat, de meg is jelöli azt” – nyilatkozta a biológus páros. Bár ez a fejlemény váratlan volt, mégsem tekintik kudarcnak a kísérletet. Mint magyarázták, a macska- és kutyafélék természetes viselkedése, hogy megjelöljék a területükön megjelenő új tárgyakat.

A felvétel még július elején készült

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár az állat felfedezte a kamerát, más szempontból a készülék továbbra is észrevétlen maradt. “Ettől függetlenül az éjszakai vadászat során egyszer se veszik észre az őket megvilágító fényforrásokat, és nem szagolták ki a kamerákat” – tették hozzá.

Az egyedi felvételek nem csak a technológia és a természet kölcsönhatását mutatják be, de értékes betekintést nyújtanak a vadmacskák viselkedésébe is. Bár genetikai vizsgálat nélkül nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, a szakértők úgy vélik, hogy egy tiszta vadmacska kölyökről van szó, amit olyan jellegzetességekre alapoznak, mint a farok gyűrűinek száma, a nyaki mintázat és a fekete talp.

Ez a nem mindennapi megfigyelés a HRAMN ökológiai hálózat kutatási programjának részeként valósult meg, amely a növényborítás és az állatok előfordulásának változásait vizsgálja a régióban. A felfedezés nem csak a tudományos közösség, de a természet szerelmesei számára is izgalmas hírt jelent, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a vadon még mindig tartogat meglepetéseket számunkra.

Forrás: Lelépő