Feltűnt Orbán Viktornak. Például Miskolcon sok a Sörfesztivál

Kedd este jelent meg, szerdán már életbe is lépett az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet, amely az önkormányzatok életének újabb megnehezítését vetíti előre.

Mindössze egy mondat szerepel a rendeletben: “Az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet.”

A Szabad Európa szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például az önkormányzat saját tulajdonú cége foglalkozik az önkormányzat bérlakásainak kezelésével, és a cégnek követelése van az önkormányzattal szemben, nem viheti piacra, nem adhatja azt el követelésbehajtónak, tehát az önkormányzaton belül kell megoldást találni az adósság rendezésére.

A lap emlékeztet, hogy szintén az orosz-ukrán háborús veszélyhelyzetre hivatkozva jelent meg augusztusban egy kormányrendelet arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is behajthatja az önkormányzaton az állami közszolgáltatók felé fennálló tartozást. A kormány részéről Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, az önkormányzatok a legnagyobb bliccelők, a Volán felé több mint négymilliárd a tartozásuk, amit a társaság autóbuszflottájának fejlesztésére kellene költeni.

Korábban már írtunk arról miszerint a kormány az iparűzési adót is elveheti az önkormányzatoktól. Ezt is korábban Lázár lengette be, szerinte ugyanis a települések nem mindig költik el okosan a forrásaikat. A Népszava arról ír, hogy akár nemsokára döntés születhet az ügyben, és az nemsokára hivatalos is lehet.