Tisza után Duna Párt? Ráció lenne benne, de…

Tisza után Duna Párt? Ráció lenne benne, de tagadják, hogy komolyan felmerült volna ilyen ötlet

Duna Egyesület vagy Duna Párt néven szerveződik a Tisza Párttal szemben Budapest több ellenzéki országgyűlési képviselője 2026-ra, állította Magyar Péter a Telex hétfő esti élő adásában. Szerinte ezzel az új formációval akarják majd a Tisza Pártot visszalépésekbe és együttműködésbe zsarolni a következő országgyűlési választás előtt. Magyar már most jelezte: nem mennek bele ebbe a játékba. „Jó szerveződést, jó Duna Pártot és Duna Egyesületet, a Tisza akkor is áradni fog 2026-ban.”

Az nem derült ki, hogy Magyar honnan veszi az új ellenzéki formáció tervét, de pár hete Ungár Péter, az LMP társelnöke is megemlítette egy interjúban, hogy ő úgy tudja: az ellenzék budapesti egyéni országgyűlési képviselői arra készülnek, hogy létrehozzák a Duna Egyesületet, amellyel a cél az lenne, hogy a fővárosi választókerületekben koordináljanak a Tisza Párttal.

A 2022-es választáson a 18-ból 17 budapesti egyéni választókerületben ellenzéki jelölt nyert. Közülük többen már a harmadik ciklusukat kezdték meg a körzet képviselőjeként, és jóval népszerűbbek helyben, mint amekkora a pártjuk vagy akár a volt hatpárti közös lista támogatottsága volt. Az ő szempontjukból jogos igény lehet, hogy másfél év múlva beágyazott, inkumbens jelöltként megpróbáljanak újrázni.

Mindeközben Magyar Péter a teljes politikai elitet le akarja váltani, és nem szeretne együttműködni más ellenzéki politikussal. Az ő politikai jövőjét és hitelességét veszélyeztetné, ha összefogna az eddigi ellenzékkel, hiszen azonnal megkapná kormányoldalról a Gyurcsány-pecsétet. Az eddigi nyilatkozatok alapján a Tisza Párt mind a 106 egyéni választókerületben saját jelölttel indul, bár a kiválasztásuk még nem kezdődött el.

Az ellenzéki képviselők és a Tisza Párt politikai szempontjai Budapesten elkerülhetetlenül ütköznek, és ez az ellentét valamilyen okból már most kiéleződni látszik.

Legalább is ez lehetett Magyar célja a hétfői interjúban, amikor kérdés nélkül kezdett a Duna Párt tervéről beszélni.

Többen közben attól tartanak, hogy a fővárosi választókerületekben is a Fidesz jöhet ki nevető harmadikként, ha a Tisza Párt eddig ismeretlen jelöltjei és a beágyazott ellenzéki képviselők egymásra indulnának. Előválasztás pedig aligha lesz. Hogy ennek a helyzetnek a megoldására próbálkoznának a Duna Párt létrehozásával, azt az elmúlt napokban többen tagadták.

Aki Duna Párt néven alapít pártot, azt idiótának tartom

„Gyorsan szögezzük le: én nem tudok arról, hogy az általam ismert közéleti szereplők részéről bárki is »Duna Egyesületet/Pártot« szervezne. Én biztosan nem, és egyáltalán nem beszéltem erről az általa megnevezett személyekkel” – reagált kedden Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője Facebookon. Sokkal fontosabb kérdésnek tartja, hogy lesz-e valódi választás, és az ellenzék ki tud-e harcolni olyan játékszabályokat, amelyek alapján fair versenyben indulhatnak a Fidesszel szemben.https://telex.hu/belfold/2024/10/03/ellenzeki-kepviselok-budapest-orszaggyulesi-valasztas-duna-part-egyesulet-magyar-peter