A bíróság kimondta, hogy a magyar kormány 2022 elején bevezetett árstopja sérti a szabad versenyt

„A brüsszeli Bizottság a családok helyett ismét az árdrágító és profithajhász SPAR oldalára állt, amely profitéhségét a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálja elfedni”

A SPAR Brüsszellel az oldalán újabb politikai támadást indított Magyarország és a magyar családok ellen, amikor is ismételten támadás alá vette a magyar kiskereskedelmi különadót, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az Európai Bizottság ugyanis kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Unió Bíróságának szeptemberi ítélete után. A bíróság kimondta, hogy a magyar kormány 2022 elején bevezetett árstopja sérti a szabad versenyt, ezért ellentétes az uniós joggal.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az NGM szerint a SPAR olyan intézkedést kifogásol, amelyről 2020-ban az Európai Unió Bírósága már kimondta, hogy megfelel az uniós elvárásoknak. A minisztérium ígéri, hogy az intézkedést ismét meg fogják védeni.

A minisztérium azt írja, hogy a Bíróság korábbi ítéletében az állt, hogy a tagállamok maguk határozhatják meg az adóztatási rendszert, és alkalmazhatnak progresszív adóztatást is az árbevétel tekintetében. A bizottság szerint azonban a magyar adórendszer aránytalanul nagy terhet ró a nagyobb külföldi vállalatokra. A minisztérium szerint a döntéssel „a brüsszeli Bizottság a családok helyett ismét az árdrágító és profithajhász SPAR oldalára állt, amely profitéhségét a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálja elfedni”.

Az NGM közölte, az országban csak olyan vállalkozások működhetnek, amelyek követik a jogrendszert, és figyelembe veszik a magyar fogyasztók érdekeit. „Azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletben a magyar fogyasztókat, és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban. A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen” – közölte a minisztérium.

Az uniós bíróság döntése után Bayer Zsolt bojkottot hirdetett, és felszólított minden hazafit, hogy be ne tegye a lábát a Brüsszellel szövetkező SPAR-ba. (via MTI)