Az okok, amiért izraeliek külföldre költöztek

Az igazságügyi reform, Netanjahu – és a háború: az okok, amiért izraeliek külföldre költöztek

Elegem lett a megosztottságból és a dugókból

„A Kaplan téri tüntetések voltak a ‘végső csepp a pohárban’.” – Aliza Coj és Or Maoz

Aliza Coj és Or Maoz, mindketten 28 évesek, 2023 májusában költöztek Thaiföldre. Ők, a korábbi családokkal ellentétben, azért döntöttek az emigráció mellett, mert úgy érezték, hogy az ország megosztottá vált az utcai tüntetések miatt. „Valójában már gyerekkorom óta gondoltunk a családi külföldre költözésre” – mesélte Coj. „A koronavírus után minden szétesett. Nem maradt meg a stabilitásom, és hosszú időbe telt, mire visszatértem a munkaerőpiacra. A Kaplan téri tüntetések voltak azok, ami az utolsó lökés volt. Elegem lett az ebből fakadó megosztottságból, elegem lett a dugókból, és abból, hogy egy órába telt bárhová eljutni, csak a Dán-térségben.”

Elmondása szerint, bár vágytak a költözésre, a Thaiföldre való átköltözés érzelmileg kihívást jelentett. „Nagyon nehéz volt, sokat sírtam, mert nehéz volt a távolság a családtól és a barátoktól. Nagyon kötődöm mindenkihez, és bár utazgattunk itt és élvezzük az együttlétet, hiányzik a család és az otthoni ételek” – mondta.

A nehézségek ellenére az élet Thaiföldön számos előnyt is hozott magával. „Megérkeztünk, és egyszerűen sokkolt minket a meleg fogadtatás. Az emberek kedvesek, szolgálatkészek, nincs zsúfoltság a lakosság ellenére, mindenki türelmes” – mesélte. „A buddhizmus a békéről, az elfogadásról és az önuralomról tanít, így sokkal könnyebb megküzdeni az élet kihívásaival, szemben a nyugati világ stresszével és ítélkezésével.”

Coj elmesélte azokat a megfontolásokat is, amelyek a döntéshez vezettek: „Gyerekkorom óta folyamatosak voltak a háborúk, és mindig féltem attól, hogy a gyerekeim majd katonák lesznek, és meg kell halniuk egy olyan országért, ami nem ad vissza semmit.” Azt is hozzátette: „Küzdöttem a szociális juttatásokért a családom számára. Idős szüleim és a nagymamám, aki élete végéig nem kapott semmit, dolgoztak egész életükben, mióta 1992-ben bevándoroltak az országba.”

Bár Thaiföld otthonukká vált, Coj nem zárja ki, hogy a jövőben visszatérjenek Izraelbe. „Biztosan visszatérünk, az elmúlt két évben kétszer is voltam Izraelben. De miután elszakadtunk az izraeli buboréktól, megkönnyebbülést jelentett visszatérni külföldre – Thaiföld az otthonom lett” – mondta. „Itt van már egy rutinunk és egy életünk. Hiszem, hogy meglátogatjuk majd Izraelt, és azt sem tervezzük, hogy örökre Thaiföldön maradjunk, hanem folytatjuk az utazgatást.”https://izraelinfo.com/2024/09/24/az-igazsagugyi-reform-netanjahu-es-a-haboru-az-okok-amiert-izraeliek-kulfoldre-koltoztek/