F.Nagy Zsuzsa. Cementgyártás Miskolcon?  ESÉLYTELEN

F. Nagy Zsuzsanna elmondta, a most lezárt eljárásban erre a Kúria által kért részletes indoklással elvégzett szakértői vélemények ütköztetésére kerülhetett sor. Új szakértőt is felkért a bíróság, de az eredeti szakértőt is meghallgatták, így tehát a szakértői ütköztetés megtörtént, és ennek fényében születhetett meg a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsának ítélete csütörtökön.

Ennek fényében elmondható, hogy a cementgyári újranyitás esetén teljesen új eljárásra van szükség, új engedélyek beszerzésével, ami ma már a megváltozott jogszabályi környezet, a környezeti direktívák változása miatt nem könnyű feladat. Mivel Miskolc a klímasemlegesség útjára lépett, így nem is érdeke a városnak egy ilyen üzem működése, hiszen a cementgyáraknak az egyik legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátása.

Ugyanakkor a környezetvédelmi szakember hozzátette: felülvizsgálati kérelmet a jelenlegi bírósági ítélet ellen is lehet benyújtani hatvan napig. Azonban nem sok értelme lenne, hiszen a korábban a Kúria által előírtak szerint folytatták le ezt az eljárást.

boon.hu