Miskolc. Igen, ez nagyon hiányzott

A miskolci Éltető Lélek Alapítvány Kelemen Didák emlékhely létrehozását kezdeményezte a minorita renddel együttműködve az aradi Páduai Szent Antal katolikus katedrálisban. Ünnepélyes szentmise keretében történt szeptember 28-án az emlékhely létrehozása és megáldása az Aradi Magyar Napok részeként, különböző országokból érkező magas rangú egyházi méltóságok közreműködésével és a hívek jelentős létszámú részvételével. Ezzel a boldoggá avatásra pályázó Páter Kelemen Didák iránti tisztelet újabb jelképe vált valóra – írta összefoglalásában Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja.

Páter Kelemen Didák (1683 Baksfalva – 1744 Miskolc) minorita szerzetes abban a történelmi korban élt, amikor elképzelhetetlen nélkülözés és szenvedés között vergődött a magyarság.  Fáradságos életútján vállalta az emberek szolgálatát, a legszegényebbek sorsát. Személyében kivételes tulajdonságokkal tudással, tekintéllyel, szónoki képességekkel rendelkező, karizmatikus egyéniséget ismerhettek meg kortársai. Hittudósként a katolikus hit megújításának kiemelkedő alakja. Erdély és Észak-Magyarország térségében munkálkodott és életcélja templomok, iskolák rendházak alapítása, a szegényekről, betegekről való gondoskodás volt. A Tiszavidék apostolának nevezték és már életében szent emberként tisztelték.

Az építészeti szempontból is lenyűgöző aradi Páduai Szent Antal katedrális előcsarnokában bronzból készült Kelemen Didák portré képzőművészeti alkotás az Éltető Lélek Alapítvány adománya. A dombormű alkotója Máger Ágnes miskolci festő- és szobrászművész Miskolc város díszpolgára. Az Aradi Magyar Napok kiemelkedő eseménye volt az emlékhely avatása. A nagyszabású ünnepséget Artur Prenkiewicz szerzetes plébános, az aradi minorita rendházfőnök szervezte – tette hozzá.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Böjte Csaba ferences szerzetes volt. Homíliájában a ferences családba tartozó minorita, Kelemen Didák életművének nagyságát méltatta és alakját a ma élő ember számra is közel hozta. A gyermekotthonokat alapító és működtető dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója példaként állította Kelemen Didákot a 21. század embere, fiataljai elé. Egy kis faluból induló gyermek tanulása, szorgalma révén képes volt a rendházak, iskolák alapítására és a katolikus hit, így a nemzet megújítására. Nagy jelentősége van annak, hogy Szent Ferenc stigmatizációjának 800 éves évfordulója ünnepi időszakára esik a Kelemen Didák emlékhely létesítése – számolt be.