Eltűnhet a krumpli, cserébe megjelenhetnek a pusztító tornádók
Pusztító tornádók és kíméletlen hőhullámok sújthatják hazánkat hamarosan, a magyar kukorica és burgonya pedig a múlté lesz. Többek között ezekkel fenyeget minket a klímaváltozás, szakértők egy csoportja azonban most útmutatást adott ahhoz, miként tehetjük élhetővé a jövőnket.

Tizenegy tudós ült össze, hogy tisztázza, milyen lépéseket kell tennünk azért, hogy megmentsük a civilizációnkat, és élhető jövőt teremtsünk az emberiségnek. Nyilatkozatukban tíz pontban foglalták össze a legfontosabb teendőket, amelyeket néhány napja ismertettek.

A klímatudomány 10 üzenete egy élhető jövőért című nyilatkozat létrehozóinak az volt a céljuk, hogy a nyilvánosság egyenes és világos üzeneteket kapjon a tudomány képviselői részéről a környezeti problémákkal és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöke szerint erre azért van nagy szükség, mert még a szakértőknek is eltér a véleményük bizonyos kérdésekben, ezért az emberek gyakran összezavarodhatnak a különböző üzenetektől. A most összeállított pontokban azonban a tudósok egyetértenek. Ezek a következők:

  1. Szembe kell nézni a problémákkal!
  2. Az éghajlatváltozás negatív hatásai már most érzékelhetők és súlyosbodni fognak.
  3. Alkalmazkodás vagy kibocsátás-csökkentés helyett alkalmazkodás ÉS kibocsátás-csökkentés most azonnal!
  4. A legtöbbet a legtehetősebbek tehetik.
  5. A különböző cselekvéseknek egymást erősíteniük kell!
  6. Természeti stabilitás nélkül nincs jövőnk.
  7. Értékeljük a környezeti erőforrásainkat!
  8. Jóllétet a jólét helyett!
  9. A kibocsátáscsökkentés lehetetlen szolidaritás nélkül.
  10. A közös cselekvés hajtóerővé változtathatja a klímaszorongást.https://24.hu/tudomany/2024/09/30/a-klimatudomany-10-uzenete-egy-elheto-jovoert/