Magyarhon. Egymillió forintot adnak annak, akik beköltözik az apácák egykori falujába

A Csongrád megye határán fekvő Eperjes önkormányzata egymillió forint támogatást ad a településre költöző családoknak, írja a megyei napilap. A beköltözőktől azt várják el, hogy legyen erkölcsi bizonyítványuk és munkahelyük. További megkötés, hogy a támogatás csak a 45. életévüket be nem töltött házasoknak, élettársaknak vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek jár, és csak akkor, ha magyar állampolgárok.

A településen már 3-5 millió forintért lehet házat venni, ennek fényében az egymilliós támogatás nem is rossz. Igaz, ennek fejében elvárják, hogy az odaköltöző legalább tíz évig a település állandó lakosa legyen, különben a támogatást kamatostul kell visszaadni.

Eperjes népessége nagyot csökken az utóbbi húsz évben. A 2001-es népszámlálás szerint még 665 lakója volt, a 2022-esen már csak 380-at rögzítettek, igaz, helyben ennél többről tudnak: a lapnak Kabai Mátyás polgármester azt mondta, hogy jelenleg 420-an élnek a községben. Az 1495-1566 között a nyulak-szigeti apácák birtokába tartozó település, mint a magyar falvak egy jelentős része, az elöregedéssel küzd: a 14 év alattiak száma mindössze 38, ezért szeretnének fiatalokat beköltöztetni.