Veres Pál a fideszes médiában magyarázza a bizonyítványát

Miskolc előző önkormányzati ciklusának polgármestere október 1-jével távozott hivatalából. Veres Pál városvezetővel beszélgetett a boon.hu az elmúlt évekről: sikerekről és kudarcokról, illetve a terveiről is.

Sikerként éli meg a leköszönt polgármester – ahogy fogalmaz – a párbeszéd hangját, egy új modort sikerült megvalósítania a miskolciakkal szemben. Veres Pál kitér arra is, ha egy ügy balul sült el, akkor annak nem volt felelőse, „maradtam egyedül a közvetlen kollégáimmal ellapátolni, amit oda termeltek. Felelősséget valójában nagyon kevesen vállaltak”. Veres Pál arra is rámutat, hogy a pártlogika sokszor felülírta Miskolc, a miskolciak érdekeit. Példát is említ: a DK 2022-ben elveszítette az időközi választást, csökkent a többségünk, de a belső zsarolás megmaradt.

Veres Pál
Veres Pál, Miskolc leköszönt polgármestere
Fotó: BOON

– Ön egy ismert, és elismert pedagógus, iskolaigazgató volt, mielőtt „fejest ugrott” az önkormányzati politikába. Megérte?
– Erre nem egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni. Ha csak a saját szempontomat nézem, azt mondom: lehetett volna sokkal könnyebb is az elmúlt öt év. Ha a közélet minőségét nézem: mindenképp megérte, hiszen megmutattam, hogy lehet emberibb stílusban is létezni a közéletben, lehet a pártok fölött, nagyobb összefogásban is gondolkodni és cselekedni. Azt hiszem egy új modort, egy új minőséget hoztam a közéletbe, egy higgadtabb, barátságosabb, emberközelibb városvezetést. Remélem, volt valami hatása, hiszen Miskolc utánam is hasonló programot hirdető polgármestert választott.

– Sokszor hangoztatta, hogy „nekem Miskolc a pártom”. Úgy tűnik, ez kevés lett…
– Vagy egyes pártoknak voltam én sok. Nézze, az én alapállásom nem változott 2019 óta. Azt mondtam: együtt akarok dolgozni mindenkivel, aki Miskolcért akar tenni, ezért voltam párbeszédben a kormányzattal, ezért segítem most az utódom munkáját, amiben csak tudom. Pedig a pártlogika épp az ellenfél akadályozását tanítja. De nekem Miskolc a pártom, én arra esküdtem fel. Aki Miskolcért akar tenni, az nekem a szövetségesem, jöjjön is bárhonnan.

Veres Pál szerint mindenkinek lenne fejlődni valója

– Mit gondol, a miskolci és az országos közélet/politika változni fog a következő ciklusban? 
– Továbbra sem kommentálnék országos politikai kérdéseket. Számomra az a jó kormány és a jó politikus, aki Miskolcnak segít. Ebben mindenkinek volna fejlődni valója, mármint a szavakon túl. Az lenne az igazi áttörés, ha a várospolitika és nem a pártpolitika lenne meghatározó az önkormányzatiságban és ebben a kormányoknak is felelőssége van.

– Ha visszatekint az elmúlt öt évre, milyen a szájíze?
– Attól függ, hova tekintek. Ha az eredményekre, akkor nagyon-nagyon sok dologgal elégedett vagyok. Természetesen van sok, amivel nem, de ez már csak ilyen. Ha azonban a pártpolitikai viszonyokat nézem, arról inkább nem beszélnék.

Felelősséget kevesen vállaltak

– Mi az, amit sikernek könyvel el, és mi az, amit bukásként?
– Mindenképp siker, hogy olyan polgármester voltam, aki az emberek között járt és nem egy elefántcsonttoronyban töltötte a napjait. Nyitott városházát hirdettünk és büszke vagyok arra, hogy közelebb vittük az emberekhez a városvezetést, és az embereket is közelebb hívtuk a városvezetéshez. Itt kell kiemelnem a részvételi költségvetést, a civilekkel való együttműködést is. Nagyon büszke vagyok a projektjeinkre, amiket 2019-ben igen alacsony készültségi fokon vettünk át, és verejtékes munkával be tudtunk fejezni. Büszke vagyok az Avasi kilátóra, Miskolctapolca-ősparkra, a Csengey-kertre, a Miskolctapolcai út felújítására, a kerékpárutakra és még sorolhatnám. De büszke vagyok arra is, hogy sok új, előkészített projektjavaslatot tudunk átadni az új városvezetésnek, és még nagyon sok mindenre. Bukásként a személyi és a felelősségi viszonyokat élem meg.

– Ezt hogyan érti?
– Nézze, az elmúlt öt évben a politikusoktól számtalanszor hallottam, hogy „legyen ez vagy az a döntés, majd én vállalom érte a felelősséget”. Aztán mikor balul sült el, maradtam egyedül a közvetlen kollégáimmal ellapátolni, amit oda termeltek. Felelősséget valójában nagyon kevesen vállaltak.