Beismerem, hogy Navlja szovjet községben többízben erőszakot követtem el szovjet nőkkel szemben
TALÁLT KÉPEK

„Ezt a fényképet én készítettem. Két legénységi állományú, 53/II. zászlóaljhoz tartozó honvédet ábrázol holttestkeresés közben. A csónak orrában ülő beosztott egy szovjet polgár holttestét tartja a víz színén ruhájánál fogva.”

A kép hátoldalán szereplő 1951. augusztusi dátum Szilágyi Sándor vallomásának idejére vonatkozik, a kép valamikor 1943 folyamán készülhetett.

Szilágyi Sándor az 53. gyalogezred hadnagyaként 1943-tól szovjet hadműveleti – a mai Oroszország, Belorusszia – területen, majd Magyarországon teljesített szolgálatot. Egységének feladata a közrend fenntartása és a partizántevékenység elhárítása volt. A vizsgálati anyagok állításai alapján más egységekkel együttműködve nemcsak partizánvadászatokon, hanem a civil lakosság elleni cselekményeknek is részese volt: lakosok összeterelése, élőállatok elhajtása, sőt egy ízben annak is tanúja volt, ahogy a német csapatok egy egész falut felgyújtottak.

1951-ben – nem tudni, hogy önként vagy kényszer hatására – az alábbi vallomást tette, melyre alapozva háborús- és népellenes bűncselekmények elkövetőjeként 1 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

„Konkréten az alábbi cselekményekre emlékszem: 1943. április végén részt vettem Saltanovka szovjet községtől északra lévő erdő átfésülésében, ahol mintegy 80-100 fegyvertelen szovjet nőt és gyermekeket és öregeket foglyul ejtettünk. A foglyokat a kijelölt a gyülekező helyre szállítottuk, akiknek további sorsáról tudomásom nincs.

1943.júliusában Gomel-Brjanszki vasútvonal déli részénél lévő községet a németekkel együtt elfoglaltuk, a község lakosságát összegyűjtöttük a Főtéren és kihallgattuk őket arra vonatkozóan, hogy közöljék a partizánok tartózkodási helyét. Kihallgatásuk eredményét a helyszínről rádió útján közöltem a hadosztály parancsnoksággal. A vállalkozás befejeztével a németek 8-10 szovjet állampolgárt elhurcoltak.

A fenti partizánvadászatok alkalmával kifejtett tevékenységemért ezredparancsnoki dicsértet kaptam és hadnaggyá léptettek elő.

1943. július végén a Gomel-Brjanszki vasútvonal északi oldalán lévő szovjet községet elfoglaltuk. Mivel a község lakói tudomást szereztek jövetelünkről, elmenekültek. Ezért megtorlásképpen a községet kiraboltuk, majd utána felgyújtottuk. A község kirablása alkalmával több törölközőt, lepedőt, ikont és más holmikat raboltunk. Hasonlóképpen a beosztottaimtól több esetben részesültem rablott tárgyakból, amelyeket tábori postán, vagy szabadságra való hazatérésem alkalmával hoztam haza Magyarországra. Beismerem, hogy Navlja szovjet községben többízben erőszakot követtem el szovjet nőkkel szemben. A szovjet nők felderítésére Havroka István beosztottamnak adtam parancsot.

A szovjet hadműveleti területen a partizánvadászatok folyamán végzett »érdemeimért« »Signum Laudis«-al tüntettek ki.