Miskolc. Veres szerint Varga Bánatos Andi, Szopkó és Badány a hibás

A közbeszédben a hibák és a problémák folyamatos felemlegetése elnyomta az eredmények és a jó ügyek hírét.

– Mondana példákat?
– Az alábbi területeken ért a legtöbb kritika minket, különösen engem. Miskolc egyik kitörési pontja a
turizmus. Megújult Miskolctapolca, a történelmi Avas, városmarketing díjat is nyertünk, mégis a terület valamiért hátrébb szorult itt helyben, pedig kiváló szakemberek dolgoztak, dolgoznak a területen. Kiváló ingatlanfejlesztési lehetőség a Hodobay-program, amelynek során a város és a piac együtt gondolkodhat, de egyelőre nem sikerült valódi áttörést elérni. Az önkormányzat és a Miskolc Holding kapcsolata sem volt teljesen felhőtlen, pedig az együttműködésnek, és ezen belül a gazdaságfejlesztésnek, ingatlankezelésnek felelőse is volt. Ezek a területek tartoztak Szopkó Tibor alpolgármester úrhoz.

– A legtöbb kritikát a tömegközlekedés kapta az elmúlt években. 
– Valóban. A közlekedésszervezésbe elismert szakembereket vontunk be, de valódi eredmények helyett sokkal inkább megoldatlan feszültségek generálódtak a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. vezetése, a dolgozók és az önkormányzat között. Egyik javasolt változtatás sem eredményezte az utasok elégedettségét, ugyanakkor sokba kerültek. Mindeközben az MVK az ország egyik legsikeresebb Zöld Busz programját valósította, valósítja meg. Más városokból, az MVM-ből (MVM Energetika, korábbi nevén Magyar Villamos Művek – a szerk.) jönnek tanulmányozni a töltőinfrastruktúrát, és többszáz millió forintot takarítanak meg az elektromos buszok. A megtakarításokat viszont elviszi a menetrendi változások forrásigénye. A terület felelőse Badány Lajos alpolgármester volt. 

Fiókban maradt kulturális tervek

– Másik problémás, kritikus terület a Városgazda tevékenysége volt a miskolci polgárok „szemüvegén” át. Hogy látja?  
– Sajnos nem sikerült rendszer- és szervezet szintű eredményeket elérni a cégekben dolgozó kollégák megfeszített munkája ellenére sem. Ez a terület is Badány Lajoshoz tartozott.
– A város a lehetőségeihez képest nem kezelte alul a környezetvédelmet, a zöld gazdaságot?
– Ezt a területet az elmúlt években a középpontba helyeztük, bekerültünk a 100 klímasemleges város misszióba, ezek ellenére a zöld gondolatok mégis nagyrészt megmaradtak a munkacsoportok, elméleti projektek, civil akciók szintjén.
– A kulturális élet minőségével és mennyiségével mennyire elégedett? 
– A Covidot követően újra kellett gondolni a város kulturális életét, egy teljesen új programstruktúrára lett szükség, hiszen megváltoztak a kulturális igények. Az újragondoláshoz kívülről számos kezdeményezés érkezett, de ezeket a terület felelősei és a város közművelődési intézménye többségében nem fogadták el. Az újjáélesztett Kocsonyafesztivállal, a Miskolci Piknikkel, a Borangolással, a Kvaterkákkal, a Cinefesttel, a Miskolci Dixieland fesztivállal, az Ars Sacrával egészen kiváló irányba indult a megyeszékhely. Miközben ezeket a város közművelődési szervezete nem kezdeményezőként, legfeljebb közreműködőként követte végig. Ezekért a területekért Varga Andrea Klára alpolgármester volt a felelős, ahogy az előbb említett környezetvédelemért is. 

boon.hu

Fotó: miskolci politikusok. Archív