Skip to content

Orbán: Magyarországon nulla migráns van

Orbán: Magyarországon nulla migráns van

Saját apjáról és Soros Györgyről is beszélt az EP-ben két migránsozás között

Maratoni, közel kétórás nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor az Európai Parlamentben.

Még hátravan egy nap a magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitáig az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor már kedden megérkezett Strasbourgba. Nem sokkal később pedig már ki is állt a nemzetközi sajtó elé, ahol az újságíróknak a tervek szerint két órája lesz kérdezni a magyar miniszterelnököt. A parlament szabályai szerint az esemény házigazdája Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője és a Patrióták Európáért képviselőcsoport első alelnöke.

A Vitnyédre tervezett esetleges menekülttáborról kérdezett a Telex, Orbán szerint azonban ilyen sehol sem lesz. De az EU előírta a migrációs paktumban, hogy nyolcezer menekült elszállásolásához kell férőhelyet biztosítanunk, miközben Magyarországon nulla migráns van – tette hozzá.

16:12

A nyugat-európai országok 8,5 milliárd dollár értékben vettek energiahordozót Oroszországtól, így kétszínű dolog Magyarországot kritizálni emiatt Orbán szerint. „Mi transzparensek vagyunk, azt csináljuk, amit mondunk” – tette hozzá.

16:10

Nem állunk messze, egy ország ellenzi már csak, de egyhangú döntés kell, én mindent megteszek, hogy mindenkit meggyőzzek – értékelte Orbán a román és bolgár schengeni csatlakozás kilátásait. Hozzátette, ehhez sok pénzt kell adni ennek a két tagállamnak, de annak biztosan nincs értelme, hogy a határ Magyarország és Románia között húzódik, ezzel csak rosszul jár mindenki.

16:08

Jelen pillanatban van vagy 12 milliárd euró és lesznek még megállapodások, ez az A-terv – mondta Orbán a HVG befagyasztott uniós forrásokról szóló kérdésére. Az Erasmus-programba való visszakerülésre azonban van B-terv is, csináltunk sajátot, állami költségvetésből, ez a Pannónia program és még jobb is, mint az Erasmus – tette hozzá. Bejött a Horizon kutatási program hazai alternatívája is szerinte, igaz, hogy a költségvetésből több forrást visz el, de a tudományra megéri áldozni még akkor is, ha jobb lenne, ha az EU fizetné. „Magyar diákoknak nem pénzt adni? Ez szégyenteljes zsarolás!” – zárta a választ.

16:05

Baráti álláspontunk van az EU felé, az egység nem azt jelenti, hogy be kell fogni a szánkat, Európa nem Brüsszelben vagy Strasbourgban van, hanem Rómában, Párizsban, Bécsben… – kezdte sorolni Orbán, aki bár rendszeresen előbbi helyekkel azonosítja az EU-t, úgy gondolja, nem európai polgárokról kell beszélni, hanem a tagállamok polgárairól.

16:02

Lehetetlen elszigeteltnek lenni az EU-ban, vannak erre álmok, hogy elszigeteljenek valakit de nem működik – látja a miniszterelnök. Kell beszélgetni, kell tárgyalni, „balos álom”, hogy ez ne így legyen szerinte. „Vannak vén róka barátaim” – nyugtatott meg mindenkit Orbán, aki nem akarja alábecsülni azokat az uniós elnököket sem, akik bürokratikus elnökséget folytatnak, csak szerinte ez most nem elegendő, ő politikai elnökségként fogja fel ezt a fél évet. „Felvettem a magyar miniszterelnöki sapkámat és elindultam a békemisszióra” – folytatta, majd ismét felsorolta a korábban ismertetett fő célkitűzéseket és megjegyezte, Románia és Bulgária felvétele a schengeni zónába is kiemelt feladat.

15:58

Az olasz Lega párt nagygyűlésén is felhozta Orbán, hogy migránsjáratokat indítana a kormány Brüsszelbe, mikor indulhatnak ezek? Ez meg fog történni, csak idő kérdése – erősítette meg a miniszterelnök.

15:56

Nem értünk egyet a migrációs megközelítéssel, próbáljuk nem végrehajtani a magyar kultúrát tönkre tévő szabályokat – folytatta Orbán a migráció-ellenes retorikát, és hozzátette, mindig lesznek, akik nem értenek egyet az egységes döntésekkel. Az ötlet a közös migrációs politikára elfogadható, de legyen megengedett, hogy ebből valaki kimaradjon, nagyon örült annak is, hogy ezt a hollandok is felvetették már. Ehhez azonban módosítani kéne az alapszerződést – emlékeztette az újságíró, de Orbán szerint ez majd akkor lesz aktuális kérdés, ha eldől, hogy lesz lehetőség kimaradni a közös megállapodásból.

15:53

Mi a szerepe Magyarországnak a „béke barátai” kezdeményezésben? – kérdezte a Mediaworks az ENSZ közelmúltban létrehozott platformjáról. Ott voltunk, részt vettünk és részt veszünk, az ötlet különben is a miénk volt, de kicsik voltunk ahhoz, hogy megvalósítsuk – mondta a miniszterelnök.

Megtanultunk együtt élni az Európai Bíróság döntéseivel akkor is, ha fájt, a migráció kérdésében azonban ez szembe megy Magyarország alaptörvényével, nekünk ehhez van egy lojalitásunk, szorítóba kerültünk – mondta a miniszterelnök.

15:50

A magyar gondolkodásban két fejezet van, ha a Draghi-jelntésről beszélünk: a diagnózis és a megoldási javaslat, előbbivel egyetértünk, utóbbiban vannak vitáink – mondta Orbán az unió versenyképességéről a HírTv kérdésére. A saját érdekünket kell követni a jelentés szerint, ez egy jó alap a miniszterelnök szerint is, a Macron által emlegetett stratégiai autonómiához pedig gazdaságpolitikai semlegességre van szükség. Magyarország azt tudná javasolni az EU-nak, hogy a saját érdekeit kövesse, ne az amerikaiakét, a kínaiakét vagy az oroszokét – tette hozzá. A készülő jogállamiságról szóló jelentésről azt mondta Orbán, hogy azt mindig az Európai Parlament kifogásolta, nem az Európai Bizottság és különben is, tiszta propaganda az egész.

15:44

A mentelmi jog egy fontos intézmény, a végrehajtó hatalom az erőszakszervezetein keresztül nem tudja akadályozni a képviselőket, ez egy jó intézmény, erre szükség van – mondta Orbán a Magyar Nemzetnek arra, hogy Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését kérték. Ez azonban az EP döntése és hatásköre Orbán szerint, így csak annyit fűzött hozzá, köztörvényes bűncselekményről van szó, ezt kell mérlegelni.

15:41

Orbán Viktor apja is jól jár anyagilag a Budapest-Belgrád vasút építésével, hiszen az ő bányája szállít követ – emlékeztet a 444, hiszen magyar kormányzati hitelből valósul meg a beruházás. Orbán szerint viszont magáncégek építkeznek, neki ehhez ezért nincs köze, nem mosódik össze az ő politikai munkája és családja anyagi érdekei, nem is akar vele foglalkozni.

15:39

Amikor akkora a GDP, amekkora, amikor tízmilliós az ország, akkor elmész a nagyokhoz és megkérdezed őket – beszélt Orbán a soros elnökség kezdetéről, amikor a nyugat-európai vezetőkkel tárgyalt. Az EU alapproblémája az, hogy túl nagy hangsúlyt kapnak az intézmények, ami még meg is állja a helyét, amíg felfelé ívelnek a dolgok, de ha beüt a ménkű, akkor gond van. „Az erős vezetőktől nem kell félni, meg fognak bukni előbb-utóbb, én is buktam többször” – mondta a miniszterelnök, aki bürokraták és nemzeti vezetők szembenállásaként értelmezi az uniós munkát. A nagyobb országokban azonban szerinte törékeny a belpolitikai háttér, itt nehéz erős vezetőnek lenni és az EU is ez ellen működik, pedig szerinte kellene több helyre erős hazai többség, ennek hiánya jelent problémát a vezetésben.

15:34

Mit tenne, ha országa nem lenne NATO-tagállam és Oroszország elcsatolna tőle területeket? – szólt a lengyel köztévé kérdése, Orbán pedig azt mondta, mi a szabadságharcosok országa vagyunk, tudjuk, mikor kell és mikor nem kell tárgyalni az oroszokkal, van már ebben tapasztalatunk. De NATO-tagok vagyunk, hál’ istennek, úgyhogy kár ezen merengeni, hiszen 45 év pufferzónaság után eljutottunk ide – folytatta a miniszterelnök.

15:31

„Kitartást, abban a legjobb” – válaszolt röviden a holland újságíró kérdésére, hogy mit tanult Geert Wilderstől és elmondta, nem tartja saját magát ikonnak, „nagy nemzetközi fickónak”, ebbe a szerepbe szándéka ellenére a liberálisok kényszerítették, ő csak Magyarországot akarja szolgálni. „Soros György tett engem híressé, nem én magamat, de hát ez van, így alakult” – tette hozzá Orbán. Wildersre visszatérve méltatta még a holland politikus kommunikációját és migráció-ellenes kiállását is.

15:27

Hogyan írná le a tűzszünetet reálpolitikaként? Megoldás lenne, ha megállítanák a katonai segélyezését Ukrajnának? – kérdezi a Euronews, Orbán pedig elmondta, ő konkrét javaslatokat tett, de ez senkit nem érdekelt az unióban. Ha röviden összegeznie kéne, úgy látja, az orosz és az ukrán vezető is meg van róla győződve, hogy az idő nekik dolgozik, ezért nem hajlandók kompromisszumra vagy békére, ez viszont Európának rossz, az számára lényegtelen is, hogy a háborús feleknek milyen. Ezért Európának a tűzszünet felé kell terelnie őket, együtt kell működnie a globális déllel is ennek érdekében. A világ zöme most békepárti, az EU meg háborúpárti, vagyis, „legyünk igazságosak, hosszabb utat gondolnak a békéhez”. Európaiként mégis azt gondoljuk, morális többségben vagyunk, pedig a földgolyó többségének véleménye más, mint a miénk, a békéről beszélni pedig itt tabu, emiatt őt Putyin trójai falovának bélyegzik, aki nem ért egyet a háborúval, hadd ne támogassa már Ukrajnát.

15:21

Az egység a legfontosabb uniós érték, de ettől még neki nem kell befognia a száját, képviselheti a nemzeti érdekeket, hiszen nem egy globalista elit nevében van jelen. „Önnek Németország az első, ez így helyes, egyeztessünk ezek szerint” – mondta a miniszterelnök a német újságírónak arra a kérdésre, hogy miért tűnik úgy, mintha Orbán szemben állna az unió többi tagállamával.

15:19

A VOX-nak nyújtott MNB-s hitelről kérdezi a miniszterelnököt a spanyol hírügynökség, de Orbán szerint ez nem politikai, hanem üzleti kérdés, így ő ezzel nem foglalkozik. Vannak olyan országok, ahol a kampányfinanszírozásnak különleges rendszere van, lehet kölcsönt felvenni, de Magyarországon ez sokkal egyértelműbb, mert az állami költségvetésből kapnak pénzt a pártok. „Könyörgöm, emberek, ez így fair?” – szólt vissza, szerinte ugyanis a kormánynak nincs beleszólása abba, hogy ki vesz fel hitelt egy magyar banktól.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



11 Comments

  1. Névtelen
    2024.10.09. 07:59

    Tele van a geci kormányzati apparátusa román migránsokkal

  2. 2026-ra így fog kinézni
    2024.10.09. 08:29

    https://uploads.disquscdn.com/images/a106a81b23a7632eb12da19ce232d70d44d197e751ac1a1cde214155dfaaaa3e.jpg?w=800&h=1192

  3. ez a szörnyeteg nem fogyott semmit lenyelte a kettlebell-t?
    2024.10.09. 10:32

    a kövér patkány nyaldossa
    barna kód!
    barna kód!

  4. Névtelen
    2024.10.09. 10:40

    Nemzetközi egyezmények tiltják a kínzást amibe független szakértők szerint az is beletartozik, ha Orbán angolul próbál kvartyogni.

  5. Névtelen
    2024.10.09. 10:41

    Nemzetközi egyezmények tiltják a kínzást amibe független szakértők szerint az is beletartozik, ha Orbán angolul próbál kvartyogni.
    Ez a faszi total megborult. Nem gondoltam volna, hogy kepes ennyire osszeomlani.

  6. Névtelen
    2024.10.09. 10:42

    Az előbb mondta, hogy kiengedtek 2000 embercsempèszt, most meg azt mondja ne kèrjèk, hogy köztörvènyes bűnözőket engedjenek ki. 😁😁😁😁😁
    Elmebeteg

  7. Névtelen
    2024.10.09. 10:56

    Sok honfitársunknak köszönhetjük, hogy ma emiatt a lélegző pislogó szardarab miatt szégyenkezik MO jobbik fele!

  8. Névtelen
    2024.10.09. 10:59

    Nyalja a szája szélét keményen, újra be kell állítani az adagot.

  9. Névtelen
    2024.10.09. 11:41

    Azt hiszem nem lesz ma elég a szokásos pompomlány xanax-szesz kombó, lehet, hogy intubálni is kell, olyan nehezen vette a levegőt, mint egy halálra váró
    Márton napi liba 🙁

  10. Névtelen
    2024.10.09. 11:47

    https://img.hvg.hu/Img/63258e6a-9ca8-46c5-9205-7426156e25f2/cf57dc3f-e7a0-4c9e-b473-e7f885ade78f.jpg

  11. idézet
    2024.10.09. 14:16

    Szerintem rugjak ki az EU-bol Schengeni ovezetbol, NATO-bol Orbanisztant. Na akkor majd bizonyithat dobrogi es a 2 millio tanulatlan hivei hogy o igazan eros ember! Micimacko, Putyin abban a pillanatban lekopne / megoletne a dagit, aztan johet mindket fel reszerol a teruletfoglalas, kinek melyik magyar szelet legyen a sajat exklaveja, hova telepitsuk az ujgur rabszolgakat es a gyartoszalagokat!? Azok a bizonyos ruszki, kinai penzek nem ingyen vannak. Talan jobb is lenne ha a kirugasok megtortennenek, biztos hogy felkelne a sok fotelharcos es a romanok peldajat kovetne,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük