Hogy fagyott le Orbán agya, tessék.

Mivel mindenki arra kíváncsi, hogy hogy fagyott le Orbán agya, tessék:

A miniszterelnök körbenézett a teremben ülőkön, majd jellegzetes, szinte minden egyes szót külön hangsúlyozó stílusában, nyugodt hangon beszélni kezdett:

„Két és fél éve, 2022 májusában jártunk itt utoljára, akkor nyitottuk meg az új Néprajzi Múzeumot. Vagyis ezt az épületet. Ha visszaemlékeznek, akkor az még a nagy menetelés időszaka volt. Akkor még a covid előtt voltunk, a járványok előtt, a háború előtt, a szankciók előtt és az infláció előtt.”

A teremben pisszenés sem hallatszott. Érezhető volt, hogy ez a leglojálisabb jelenlévőket is váratlanul érte. A jelek szerint ők is elég jól emlékeztek arra, hogy a covid meg a járványok 2020/21-ben történtek, a háború 2022 februárjában tört ki, és az első szankciós csomag is februári. Orbán is kifejezetten zavartnak tűnt pár pillanatig, a szokásosnál is lassabban intonált, de valahogy átlendült a dolgon és képes volt folytatni.

Kissé szédülten hallgattam ezután, hogy 2025/26-ban összeszedjük magunkat, aztán akkora fellendülés jön, hogy a leendő Új Nemzeti Galéria tervezői már hegyezhetik is a ceruzájukat. Ez a beszédbe szőtt lobbizás, majd az arra való, szintén beszédbe beleszőtt rábólintás egészen újító koreográfiának tűnt.

De Orbán még ekkor sem került ki az időhurokból. Amikor azt hihettük, hogy magához tért már, előbb arról kezdett beszélni, hogy a valóságban húsz évvel később elkészült múzeumépület 2002 óta hány díjat kapott. Majd arról értekezett, hogy a Liget húsz évvel ezelőtt olyan ramaty állapotba került, a Főváros meg nem tett érte semmit, hogy a kormány úgy döntött, elindítja a projektet. Húsz évvel ezelőtt azonban Orbán már és még nem volt kormányon. A Liget-projekt valójában 2011-ben indult, 13 évvel ezelőtt.

A memóriáját elveszítő miniszterelnök dicséretére legyen mondva, hogy képes volt befejezni a beszédét. Nem is akárhogyan! A befejező részt azzal vezette fel, hogy a magyar jövő archimédeszi pontja a magyar kultúra, majd végre rátért magára az állandó kiállításra. Amiről többek között azt mondta, hogy azon az egészséges magyar világ tárgyai vannak kiállítva. Abból az időszakból, amikor még a helyükön voltak a dolgok, és az apa férfi volt, betyárokkal díszített borotválkozótükörrel, az anya meg nő, főkötővel. A család ugyanis nem „ötletszerű konfigurációkban” összeálló embereket jelent. Ezért is nevezte a kiállítást „újabb őrhelynek”. Mármint a heteró hagyomány őrhelyének, ha jól értettem az Üzenetet. Ezzel véget is ért Orbán Viktor általam hallott legzavarbaejtőbb beszéde. „Ma este vagy egy szövegíró, vagy pár millió agysejt fog elpusztulni” – gondoltam magamban.

Fotó: Régi miskolci fidesz fanok. Archív