Kell egy álhírgyár! – Meglepően részletes belső dokumentumok

„Kell egy álhírgyár!” – Meglepően részletes belső dokumentumok kerültek ki a dezinformációt nagyüzemben terjesztő orosz cégtől

A Doppelganger nevű dezinformációs művelet céljai közé tartozott az AfD erősítése és az amerikai elnökválasztás befolyásolása is. A projekt mögött álló orosz cég egyáltalán nem bánja, hogy lelepleződött a nyugati sajtó és a titkosszolgálatok előtt.

„Szükségünk van egy külön részlegre a hamisítványok számára – egy gyárra!” – ez a felszólítás szerepel abban a szeptember elején nyilvánosságra került 2,4 gigabájtnyi dokumentumhalmazban, ami többek között a Doppelganger névre keresztelt dezinformációs művelet projekttervét is tartalmazza. Az Oroszországhoz köthető projekt az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Ukrajnában terjeszt politikai és kulturális kérdésekről szóló hamis cikkeket, videókat és közvélemény-kutatásokat, ismert hírportálok webhelyeit és arculatát utánozva.

A nemzetközi sajtó Ukrajna-ellenes tevékenysége kapcsán már 2022-ben felfigyelt a Doppelgangerre, a most elérhetővé vált dokumentumok azonban olyan mély betekintést engednek az elmúlt évek egyik legnagyobb dezinformációs műveletének tervezésébe, működésébe és belső értékelésébe, amire általában csak évtizedekkel a műveletek befejezése után nyílik lehetőség.

A Doppelganger-projekt vezetői és finanszírozóik közötti levelezést is tartalmazó dokumentumok egyrészt abban a 277 oldalas iratban szerepelnek, amit az FBI hozott nyilvánosságra szeptember 4-én egy büntetőügyhöz kapcsolódóan. Emellett a Süddeutsche Zeitung német napilaphoz is nagy mennyiségben jutottak el hiteles belső dokumentumok a Doppelganger mögött álló orosz cégtől, a Social Design Agency-től (SDA).

Thomas Rid, a Foreign Affairs szerzője mindkét adatforrást áttanulmányozta, és ezek alapján részletes elemzést írt az SDA/Doppelganger működéséről. A továbbiakban erre a cikkre támaszkodunk.

Rid szerint a dokumentumok talán legfontosabb tanulsága, hogy a dezinformációs művelet végrehajtói kifejezetten sikerként kommunikálták finanszírozóik és az orosz kormány felé, hogy a nyugati médiumok és titkosszolgálatok foglalkoznak velük – vagyis egyáltalán nem bánták, hogy lelepleződtek.

Arról viszont nem tudtak meggyőző bizonyítékokat bemutatni, hogy az általuk terjesztett álhírek valóban befolyásolták a társadalmi-politikai folyamatokat a célországokban.

A Kreml-barát cég

Az orosz Szövetségi Adóhivatal szerint a Social Design Agency vállalatot 2017 decemberében jegyezték be, székhelye a Kremltől hét perc sétára található. 2024-re több mint 100 fős személyzettel rendelkezett, köztük 18 adminisztrátorral a központi irodában, nyolc szövegíróval és szerkesztővel, 12 fős sajtófigyelő stábbal, 20 fős közösségi médiafigyelő csapattal, hét fordítóval, három mém- és karikatúraművésszel négy videókészítővel, valamint számos távmunkással.

Az SDA honlapján több kormányzati ügyfelet is felsorol, köztük az Állami Dumát (az orosz törvényhozás alsóházát), és az orosz belügyminisztériumot. Az orosz elnöki adminisztráció azonban nem szerepel a hivatalos megrendelők között, annak ellenére, hogy vélhetően ők a cég legfontosabb szponzorai.

Az Social Design Agency honlapján feltüntetett ügyfelek egy része.

Felső sorban balról jobbra: Állami Duma, Az Orosz Föderáció Belügyminisztériuma, Moszkvai Duma, Moszkva Város Építési Osztálya. Alsó sorban balról jobbra: Az Orosz Föderáció EMERCOM, Moszkvai kormány, Moszkvai Közlekedési Minisztérium, Moszkvai Regionális Duma

A kiszivárgott dokumentumok alapján a Kreml nemcsak felügyelte a Social Design Agency munkáját, de Vlagyimir Putyin orosz elnököt legalább egyszer személyesen is tájékoztatták a dezinformációs központ tevékenységéről.

A dokumentumok

A közelmúltban nyilvánosságra hozott anyag tartalmazza az SDA később Doppelganger néven ismertté vált műveletének projekttervét, javaslatokat a konkrét akciókra, a költségvetést, teljesítménycélokat, előrehaladási jelentéseket, kormányzati tisztviselők privát levelezését és a Kremlben tartott ülések jegyzőkönyveit is. Ezenkívül szerepel az iratok között több száz médiafigyelő jelentés különböző célországokból, archivált áltörténetek ezrei és további ötletek a hírhamisításhoz. A dokumentumok között egy az orosz adminisztráció számára készült promóciós videó is megtalálható.

A kiszivárgott adatok szerint 2022. május közepe és július közepe között a Social Design Agency különböző profilokból 3277 olyan közösségimédia-bejegyzést tett közzé, melyek az angol Daily Mail arculatát utánozva terjesztettek hamis híreket, 3161 bejegyzésükben pedig a német Bild portál dizájnját használták fel a dezinformáció terjesztésére.

Barla: a hamisított cikket népszerűsítő poszt. Jobbra: a hamisított Bild cikk

Forrás: EU DisinfoLab

Hidegháborús taktika új módszerekkel

A szándékos félrevezetés már a Szovjetunió politikai hadviselésének is kiemelkedő része volt a hidegháborús időszakban. A most megismert dokumentumok talán minden korábbinál egyértelműbb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy Oroszország dezinformációs stratégiájában továbbra is központi szerepet játszik az információhamisítás, a különbség csak annyi, hogy ehhez új technológiákat használnak fel.

Az évszázadok óta működő álhírgyártó műveletet a 21. századi startup, az SDA a „kiterjesztett valóság” terméknévvel látta el szerződéseiben. A potenciális finanszírozóknak küldött javaslatokban a cég szolgáltatásai között olyan „multiformátumú” és „kreatív” eszközöket kínál, amelyeket a közönség félretájékoztatására és „érzelmi reakciók kiváltására” lehet használni.

Az egyik javaslat azt is leírta, hogyan készítenek hamisítványokat a népszerű üzenetküldő platformok stílusában valódi dokumentumok és levelezések képernyőfotózásával és manipulálásával. De a cég prioritáslistáján a manipulált videók és dokumentumok készítése is szerepel, valamint „hamis és valódi” idézetek terjesztése és a „hamis interjúk és a magánbeszélgetésekből származó hamisított hangüzenetek” kiszivárogtatása. Az Ukrajnára összpontosító javaslat szerint ezeket a hamisítványokat heti rendszerességgel tennék közzé.

A modern megtévesztés sikermutatói

A nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján az orosz befolyásolási műveletek első lépésként felmérik a céltársadalmakban meglévő frusztrációkat, majd célzott álhírgyártással próbálják erősíteni a polarizáló folyamatokatat és mélyíteni a társadalmi ellentéteket.

A műveletek hatékonyságának mérésére nincs biztos eszközük a dezinformáció terjesztőinek, ez azonban nem gátja a teljesítményük értékelésének. Az információhiányt arra használják, hogy könnyen meggyőzzék magukat és finanszírozóikat arról, hogy kampányaik sikeresebbek, mint amilyenek valójában. Ez a tendencia megmutatkozik az SDA nyilvánosságra került ügyféljelentéseiben is.

Egy 2022. decemberi dokumentum például ambiciózus teljesítménymutatókat határozott meg az SDA németországi dezinformációs kampányához, beleértve a jobboldali populista Alternatíva Németországnak párt (AfD) növekedését, a német társadalom polarizációját és a „jövőtől való félelem” érzetének növelését.

Hans-Jürgen Goßner, az AfD tartományi parlamenti képviselője felolvassa az első választási eredményeket az AfD egyik kerületi szervezetének választási ünnepségén 2024. június 9-én.

Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az AfD erősödött az idei EP- és tartományi választásokon, arra azonban nincs bizonyíték, hogy ebben szerepe lett volna a Doppelganger-projektnek. Az SDA illetékesei mégis arról számoltak be az ügyféljelentésekben, hogy „komoly sikereket” arattak a „jobboldalra és a tradicionalistákra szavazók számának” növelésében, valamint csökkentették a baloldal politikai vonzerejét Németországban.

Thomas Rid úgy látja, hogy ennek ellentmond a bajor hírszerző szolgálat vizsgálata, miszerint a Doppelganger 2023 novembere és 2024 augusztusa között valamennyi kampányában és célországában összesen 800 ezer megtekintést ért el a 700 hamisított weboldalán.

A művelet nagy sajtóvisszhangjára való tekintettel valószínűleg sokkal többen olvasták a leleplezésről szóló tudósításokat, mint ahányan az elsődleges dezinformációt látták.

A projekt 2024-es terve az Egyesült Államokat is lefedi: céljaik között szerepel „a republikánus jelölt győzelmének biztosítása” az elnökválasztáson, Joe Biden népszerűségének legalább tíz százalékos csökkentése és az orosz-ukrán háború lezárását szorgalmazók számának növelése az amerikai közvélemény-kutatásokban.

A lelepleződés, mint bevételi forrás

Az alacsony elérés és a fogyasztók politikai viselkedésére gyakorolt hatás bizonyíthatatlansága a belső dokumentumok szerint egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszországban kudarcként értékelnék az SDA Doppelganger műveletét.

Thomas Rid szerint az SDA munkatársainak szempontjából az ellenséges országok hírfogyasztóinak átverésénél fontosabb a finanszírozók és az orosz kormány meggyőzése arról, hogy a cég érdemes a további szerződések megkötésére vagy a költségvetés megújítására.

Ehhez pedig kifejezetten jól jön a cég körüli nagy nyugati hírverés.

Az SDA munkatársai a dokumentumok szerint eredményeiket a nemzetközi leleplező cikkekek összegyűjtésével bizonyították, azt állítva, hogy a „kollektív Nyugat” országait komolyan aggasztja a projekt hatékonysága. Egy kiszivárgott táblázatban 163 hír naplózásával azzal dicsekedtek, hogy a nyugati sajtóorgánumok rendszeresen beszámolnak a Doppelganger „közvéleményre gyakorolt ​​pusztító hatásáról” és belső dokumentumaikban is megtartották a nyugati sajtó által műveletre aggatott nevet.

Pozitívumként írták meg, hogy a lepelező cikkek a Social Design Agency nevet nyilvánosságra hozták, 2023. októberi belső jelentésükben pedig büszkén számoltak be róla, hogy „a projekt tevékenységére a célországokban felfigyeltek, és fenyegetésként ismerték el a műveletet”. A cég a Doppelganger sikerének legfontosabb mérőszámaként „az orosz dezinformációs kampányokkal kapcsolatos számos újságírói és iparági vizsgálat közzétételét” említette, különösen a Meta és a The Washington Post által végzett vizsgálatokat. Marketingvideójukban büszkén mutatták be, hogy a francia titkosszolgálat előtt is lelepleződtek.

Az álhírgyártó cég oroszországi megítélését tehát nem rontotta a nemzetközi hírverés, sőt, éppen a leleplezések miatt részesült további finanszírozásban és tudta folytatni a befolyásolási kampányait.

A Foreign Affairs cikke kiemeli, hogy Moszkva kortárs dezinformációs harcosai már nem fektetnek kemény munkát abba, hogy az újságírók becsapásával bekerüljenek a mainstream médiába, vagy hogy hamisított dokumentumaikat valósnak mutassák be. Ehelyett egyszerűen klónozzák a médiumok teljes weboldalát és feltűnően rossz minőségű hamis cikkeket csúsztatnak be a lopott valódi tartalmak közé. Ez azt sugallja, hogy a 21. századi orosz dezinformációs cégek felismerik, hogy a legtöbb, amit elérhetnek, az néhány közösségimédia-felhasználó megtévesztése és az online vita további polarizálása.

A Doppelganger-iratok Thomas Rid szerint fontos tanulságokkal szolgálhatnak a demokratikus kormányoknak és a független médiának. Rávilágítanak ugyanis arra, hogy bizonyos helyzetekben éppen a félretájékoztatás leleplezése segíti elő a dezinformációs cégek növekedését. Ma sok szervezet foglalkozik a befolyási hálózatok felgöngyölítésével, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ez már nem feltétlenül riasztja el a dezinformáció üzletszerű terjesztőit, és akár segítheti is őket a forrásszerzésben és meggyőzőbb marketinganyagok létrehozásában.