Már Magyarországon is elérhető a rákos elváltozást kimutató DNS-teszt

Már Magyarországon is elérhető az a széklet alapú DNS teszt, amit a vastagbélrák korai felismerésére fejlesztettek ki, és ami nemzetközi tapasztalatok szerint jól alkalmazható rákszűrésre. A sajtóközlemény szerint a DNS-metiláción alapuló széklet teszt mindenféle invazív beavatkozás nélkül, 92 százalékos pontossággal kimutatja, hogy van-e vastagbélrák az érintett testében az adott pillanatban.

Magyarországon népbetegség a vastagbélrák, a második leghalálosabb rákos betegség, ami tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki. Évente több mint 10 ezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, ami 3 ezer ember halálát okozza. Pedig rendszeres szűréssel, a korai stádiumban felismert betegség még jó eséllyel gyógyítható.

A hasonló, DNS alapon működő tesztek elvégzéséhez vérvétel szükséges, és a magunkkal hordozott genetikai hajlam mértékét adják meg a vastagbélrákra vonatkozóan. Ezzel szemben ehhez a rákos elváltozást kimutató DNS-teszt elvégzéséhez nem szükséges semmilyen beavatkozás, sem vérvétel, sem hashajtás. Ezt a tesztet otthon is el lehet végezni, a mintavétel előtt pedig nincs szükség diétára, nem kell megváltoztatni az étrendet, hanem a megszokott mindennapi rutin közben kell a székletből mintát venni.