F. Nagy Zsuzsanna. Nem valószínű, hogy újraindul a cementgyár

A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke szerint a tulajdonos ugyan kérhet új engedélyezési eljárást, ám nem valószínű hogy sikerrel jár, mivel a vonatkozó jogszabályok azonban az elmúlt tíz évben is szigorodtak.

Ahogyan arról a múlt héten lapunk is beszámolt, október 3-án ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsa a cementgyári ügyként ismert közigazgatási peres eljárásban. Eszerint új engedélyeztetési eljárásra lenne szükség ahhoz, hogy újranyithasson az üzem. Ahogyan az ismert, a bíróság végső döntése hosszú évek óta húzódott.

A Miskolc Televízió Kilátó című műsorának vendége volt az ügyben felperes Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, aki úgy fogalmazott, a mintegy tíz éve tartó ügyben hozott mostani ítélet egyértelmű siker, de a jövőben még számos kérdés felmerülhet a cementgyár ügyével kapcsolatban. F. Nagy Zsuzsanna szerint ugyanis nem kizárt, hogy a jövőben ugyanaz a cég vagy esetleg egy másik vállalat további cementgyártási, hulladékegyüttégetési technológiákra nyújt majd be engedélykérelmet.

– Az elmúlt évek mi egy közigazgatási perben a HCM 1890 Kft. engedélykérelmére adott kormányhivatali engedélyt támadtuk meg. Tehát a kormányhivatalt pereltük, ahol természetesen a cég is megjelent, mint alperesi beavatkozóként, mint a cementgyártásban érdekelt fél. Ez az engedélykérelem egy óriási nagy dokumentáció, hiszen ma már a legjobb elérhető technológiának meg kell felelni, mint ahogyan az egységes környezethasználati engedélyt is meg kell kapni. Ez egy nagyon bonyolult, összetett műszaki kérdéscsomag volt, nem véletlen, hogy mi már a legelső, magánjogi per idején is igazságügyi szakértőt kértünk fel, hogy segítse munkánkat és sikeresen tudjunk tenni az emberek egészsége érdekében – mondta.

Mint mondta, a tulajdonos természetesen benyújthatja újból a kérelmét, hiszen neki ez az érdeke, azonban azt tudni kell, hogy a per elmúlt tíz éve alatt tovább szigorodtak a vonatkozó jogszabályok.

– Ez azt jelenti, hogy bár korábban sem felelt meg ezeknek a szabályoknak, most még nehezebb lenne teljesíteni a feltételeket abban a lakott környezetben, hiszen itt éppen ez okozza a gondot. Tehát félre ne értse senki, mindannyian tudjuk, hogy szükség van cementre, de a város korábbi döntései alapján a lakóövezet annyira közel került az üzemhez, hogy igazából ez már antagonizmus, tehát szöges és lényegi, áthidalhatatlan ellentét. Ugyanez igaz a szalag és a bánya környezetére. Én nem gondolom, hogy van olyan technológia cementgyártási és hulladékégetési tevékenységre, amit el tudna viselni egy ennyire közeli lakott terület – hangsúlyozta F. Nagy Zsuzsanna. A Kilátó október 9-ei adása, melyben a beszélgetés elhangzott, megtekinthető a minap.hu médiatárában.