Miskolctapolca ad otthont Magyarország első Bitcoin konferenciájának

A bitcoin egy olyan pénzügyi rendszer, ami államoktól, cégektől és emberektől függetlenül működik. Nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen személy – fórumos nevén Satoshi Nakamoto – bocsátott ki. Decentralizált, azaz az adatokat nem egy helyen tárolják, hanem több tízezer helyen. Továbbá a bitcoin bányászata energiafelhasználással köti össze a valós világot a digitálissal. Bár bonyolult filozófiai háttérrel rendelkezik, amelyet még a tapasztalt bitcoin felhasználóknak is nehéz megérteni, a konferencia célja éppen az, hogy segítsen az érdeklődőknek mélyebben megismerni ezt a technológiát.

Van, ahol a kriptovaluta a túlélés záloga

A nyugati társadalmak, köztük Magyarország, a népesség azon tíz százalékába tartoznak, amelynek lehetősége van bankszámlát nyitni, viszonylag stabil jogrenddel és pénzrendszerrel rendelkezik

– magyarázta a szakértő. Ezzel szemben Közép-Afrikában és Ázsiában az infláció miatt a pénz értéke jelentősen csökkenhet. Nigéria rendelkezik például a legtöbb kriptovaluta elfogadóhellyel, mivel ez a túlélésük egyetlen záloga. Magyarországon is megjelentek már elfogadóhelyek, a Hotel Aurora például az ország első szállodája, amely májustól kezdve elfogadja a bitcoint fizetési módként. A konferencia résztvevői közül is sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

Ez a technológia már nem a jövő, hanem a jelen

– hangsúlyozta Kovács Ferenc.

Felhívta a figyelmet a „huszonegy” magyar bitcoin csoportra, amely a nemzetközi közösség magyar ága, háromszáz taggal. A csoporthoz való csatlakozás ingyenes, és támogató közösségük örömmel fogadja az új tagokat, köztük kezdőket is. A csoportban tapasztalt programozók, fejlesztők és hardvertárca készítők is megtalálhatók, akik szívesen segítenek bárkinek, aki érdeklődik a bitcoin világa iránt.