Pax Amaricana. Amerikai rakétával lőtte Bejrútot az izraeli hadsereg

Amerikai gyártmányú lövedéket használtak a bejrúti támadásban, amely 22 ember halálát okozta, míg további 117-et megsebesített, állapította meg a Guardian. A csütörtök esti csapás egy lakókomplexumot tett a földdel egyenlővé a sűrűn lakott Basta negyedben, tönkretéve autókat és a környező házak belső tereit. A támadások célpontja a Hezbollah egyik vezetője, Wafiq Safa lehetett, akit a Reuters értesülései szerint nem sikerült megölni.

photo_camera Fotó: FADEL ITANI/NurPhoto via AFP

A lap tudósítói pénteken az összeomlott lakóház romjai között egy amerikai gyártmányú lövedék (JDAM) maradványait találták. Az ilyen típusú rakétákat az amerikai Boeing, és általában nagyobb, irányíthatatlan bombákhoz szokás rögzíteni, hogy azok GPS-vezérlésűvé válhassanak. A maradványt a Human Rights Watch (HRW) szakértője és egy volt amerikai katonai technikus ellenőrizte.

„Az ilyen fegyverek használata a sűrűn lakott területeken közvetlen, súlyos veszélynek teszi ki a civileket” – mondta Richard Weir, a HRW szakértője. Az amerikai fegyverek kulcsszerepet játszanak Izrael gázai és libanoni háborújában, a most azonosított JDAM az egyik leggyakrabban igényelt fegyver. 2006 óta ez az első alkalom, hogy megerősítették, hogy Izrael amerikai gyártmányú lőszert használ Bejrút támadására.

photo_camera Fotó: FADEL ITANI/NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államokat súlyos kritikák érték az Izraelnek nyújtott – tavaly közel 18 milliárd dolláros – katonai segélyek miatt. Szeptemberben több mint tizenhat jogvédő szervezet levélben szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy függessze fel az Izraelbe tartó fegyverszállításokat. Izrael jelenleg a nemzetközi bíróságon védekezik, miután Dél-Afrika népirtással vádolja a gázai háborúban.