Egy fiatal apáca szexuális izgalomba jön. Operaelőadás Németországban, 18 ember rosszul lett

Annyira naturalisztikusra sikerült egy operaelőadás Németországban, hogy 18 ember rosszul lett

Meztelenül korcsolyázó apácák, valós időben történő piercingszúrás, illetve mű- és valódi vér is színpadra kerül Florentina Holzinger „Sancta” című operájában, aminek stuttgarti előadásai miatt 18 ember súlyos hányingert kapott.

Florentina Holzinger nem a visszafogott művészetéről híres, de Sancta című darabjával saját magát is felülmúlta, aminek következtében a szombati előadáson 8, vasárnap pedig 10 néző panaszkodott súlyos hányingerre – írta meg a Guardian cikke nyomán a 24.hu.

Holzinger első operaelőadása, a Sancta Paul Hindenmith 1920-as évekbeli expresszionista operája, a Sancta Susanna nyomán készült, majd májusban debütált a schwerini operaházban. Az eredeti történet szerint egy fiatal apáca szexuális izgalomba jön a zárda egyik idősebb lakójának meséje hallatán, meztelenül az oltárhoz lép, ahol leszaggatja Krisztusról az ágyékkötőt. Ezután egy hatalmas pókkal való találkozás arra készteti, hogy megbánja a tettét, és könyörögni kezd a többi apácának, hogy falazzák be élve.

Florentina Holzinger, színház, opera
Florentina Holzinger Forrás GettyImages / Alessandro Levati

Sancta kizárólag nőkből álló színészgárdája a nem szimulált szexjelenettől kezdve a valós időben történő piercingszúráson át sok megbotránkoztató jelenetet vitt színpadra, és Holzinger rendezése olyan polgárpukkasztó elemeket is beemelt, mint a meztelenül görkorcsolyázó apácák vagy a mű- és az igazi vér látványa. A darab olyannyira megosztóra sikeredett, hogy sokan fizikailag sem tudták elviselni a látottakat: a 18 rosszullétnél három esetben orvost kellett hívni.

Az osztrák származású rendező korábban azt nyilatkozta, hogy a Stuttgartban és Bécsben színpadra vitt, majd hamarosan Berlinben is látható opera nem az egyház kigúnyolására készült, hanem, hogy rávilágítson a konzervatív intézmény és a BDSM-szubkultúra közötti párhuzamokra.

A lap emlékeztet: Holzinger rendezéseinél megszokott, hogy a színészek teljesen meztelenül lépnek fel, korábbi előadásaiban szerepelt már élő kardnyelés, tetoválás, maszturbálás, valamint vérrel és friss ürülékkel készült akciófestmény is.