Lehet, hogy megvan az első, ukrán F-16-ossal lelőtt orosz bombázó – de azért várjuk meg a megerősítést
—————————————————————————-
Azt szoktam mondani, hogy nyílt forrásokból dolgozó, civil elemzőként nagyon nem könnyű a pontos harcászati helyzet feltérképezése, és érdemes lehet kicsit inkább hátrébb lépni. Különösen akkor igaz ez, ha az embernek nincs meg az a csapattiszti tapasztalata, ami pl. Takács Márk -nak megvan. Szerencsére elég ritkán van olyan helyzet, amikor egy-egy apró harcászati részletnek tényleg komoly jelentősége lehet.
.
Most lehet, hogy mégis egy ilyen pillanat van. Az oroszok október 12-én harcban elveszítettek egy újabb, Szuhoj Szu-34-es bombázó repülőgépet. Mindkét pilóta meghalt. A gép elvesztését az orosz légierőhöz igen jól bekötött, a totál gépveszteségeket illetően általában pontos Fighterbomber Telegram csatorna is elismeri. (1. link). A gép elvesztését és a legénység halálát más, orosz haditudósítók is megírták. (pl. 2. link).
.
Egy újabb Szu-34-es pusztulásában önmagában nincs sok újdonság – abban viszont igen, hogy előfordulhat, hogy a gépet ukrán F-16-os lőtte le. Ezt egyelőre csak ukrán (3. link), illetve Ukrajnához kötődő források erősítették meg, szóval várjunk azért, hogy legyen info más forrásból is.
.
Orosz forrásokban műszaki hiba szerepel a katasztrófa okaként, a roncsról pedig egyelőre nem jött ki fotó. Szóval egyelőre nem tudunk biztosat.
.
Ha mégis igaz, hogy ukrán F-16-os lőtte le, az azért lenne fontos, mert azt jelentené, hogy egyrészt Ukrajna immár a front viszonylagos közelében is beveti az F-16-osokat, másrészt azt is, hogy kapott hozzájuk 100-120 kilométer lőtávolságú légiharc-rakétákat is, amelyekkel képes fenyegetni az orosz bombázó repülőgépeket. Az ilyen fejlesztéseket sem az ukránok, sem a nyugatiak nem szokták előre bejelenteni, hogy ne vesszen el a meglepetés ereje.
.
Ezek a Szuhoj 34-esek indítják azokat a siklóbombákat (a típusjel KAB, és aztán a bomba méretétől függően egy szám, 100, 250, 500, stb.), amelyek ellen az ukrán alakulatok lényegében képtelenek védekezni. A siklóbombák nem különösebben pontos vagy szofisztikált fegyverek, viszont az óriási robbanóerejük miatt lényegében többnyire sajnos mindegy, hogy pontosan eltalálják-e a célpontot, vagy 10-20 méterrel mellé csapódnak be. Az oroszok tömegesen, szó szerint százával indítják ezeket az ukrán állások, illetve hátországbeli polgári célpontok ellen. Amikor májusban Harkivban jártunk, kb., másfél órával érkeztünk egy ilyennek a becsapódása után; a városba bevezető útról jól látszott a füst, ahol a találattól tűz ütött ki.
.
Ha Ukrajna képessé válik rá, hogy lelője a siklóbombákat indító orosz repülőgépeket, az jelentősen könnyítené a fronton védekező ukrán erők helyzetét.
.
De ismétlem, egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy mi történt ezzel a Szu-34-essel. Lehet, hogy újabb orosz „baráti tűz” incidens – volt már ilyen. Lehet, hogy Ukrajna ismét a front közelébe mozgatott egy Patriot légvédelmi üteget és az találta el a Szuhojt (tavasszal az ukránok a déli fronton féltucatnyi Szuhojt lőttek le néhány nap alatt, amíg az oroszok Iszkanderrel ki nem lőtték az előremozgatott Patriot indítót.) És igen, elméletileg lehetséges az is, hogy tényleg F-16-os lőtte le.
.
Szóval ez most az a ritka helyzet, amikor egy harcászati részletnek (pontosan mitől zuhant le ez a Szuhoj) nagyobb, a hadszíntér egészére kiható jelentősége lehet, konkrétan az, hogy Ukrajna képes lenne érdemben csökkenteni a siklóbombák által jelentett fenyegetést.
Érdemes lesz figyelni a sztorit a következő néhány napban.
Lehet, hogy egy kép erről: légi jármű és szöveg