Tíz év börtönre ítéltek egy lipcsei nyugdíjaséveit töltő Stasi-tisztet egy 1974-es gyilkosság miatt

  • BERLIN, GERMANY – MAY 8, 2023 Old Photograph Berlin Crisis Checkpoint Charlie Berlin Germany. Russian and US Tanks Confronting Each Other October 27 to 28 1961. Photo taken in 1961.

    Tíz év börtönbüntetésre ítélték a most 80 éves Martin Naumannt, mert a vád szerint közvetlen közelről hátba lőtt egy lengyel tűzoltót a Friedrichstraße határállomásnál.

  • Az áldozat családtagjai 2016-ban értesültek a részletekről egy német kutatónak köszönhetően.
  • Czesław Kukuczka egyike volt annak a 140 embernek, aki a berlini falnál vesztette életét 1961 és 1989 között.

Czesław Kukuczka egy lengyel tűzoltó volt, aki 1974-ben, 38 évesen Kelet-Berlinbe utazott, besétált hazája nagykövetségére, és engedélyt kért arra, hogy Nyugat-Berlinbe utazzon. Azzal fenyegetőzött, hogyha kérését elutasítják, akkor felrobbantja a nagykövetséget és más épületeket is. (Később kiderült, hogy semmilyen robbanószer nem volt nála.)

A követség alkalmazottai tájékoztatták a kelet-német állambiztonsági szerv, a Stasi munkatársait, majd megszületett a terv. A lengyel férfi kapott egy kiutazási vízumot, valamint 5 nyugatnémet márkát, és a közeli, Friedrichstraße határállomáshoz vezették. A férfi háromból két ellenőrzőponton már átjutott, abban a tudatban volt, hogy hamarosan eléri a szabad világot. A Stasi tisztjei azonban parancsot kaptak, hogy tegyék ártalmatlanná a lengyelt, akik közül az egyik, a most 80 éves Martin Naumann közvetlen közelről hátulról lelőtte.

Friedrichstraße, 1988
photo_camera Friedrichstraße, 1988 Fotó: JEAN-PHILIPPE LACOUR/AFP

A háromgyermekes apa rejtélyes haláláról hosszú évtizedeken keresztül a családja tagjai sem tudtak részleteket. Elhamvasztott földi maradványait hetekkel később küldték el Kelet-Berlinből a feleségének, Emiliának Dél-Lengyelországban.

Az ügy részletei 2016-ban derültek ki Stefan Appelius történésznek a Stasi archívumában végzett kutatómunkájának köszönhetően. Mivel a Stasi a dokumentumokat megsemmisítette, így azok darabjait egy speciális számítógépes programmal kellett összerakni.

Appelius Lengyelországban felkutatta Kukuczka családját is, akik bejelentést tettek a lengyel igazságügyi szerveknél. Naumann ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, így a német hatóságoknak foglalkozniuk kellett az üggyel.

Tavaly októberben gyilkosság miatt emeltek vádat a lipcsei nyugdíjas ellen, hétfőn pedig 10 év börtönbüntetésre ítélték.

Naumann ügyvédje szerint a védence ártatlan, nincs bizonyíték arra, hogy ő követte el a gyilkosságot. Szerinte a robbantással fenyegetőző Kukuczka sem volt ártatlan, számolnia kellett tettének következményeivel, vagyis azzal, hogy a hatóságok fegyverrel lépnek fel vele szemben.

Naumann általában fekete kordbársony sapkában jelent meg a bíróság előtt, arcát aktákkal takarta el a fotósok elől. Lipcse külvárosában élt nyugdíjasként. A bíróság előtt mindössze egyszer szólalt meg, amikor megerősítette személyazonosságát.

Naumann a bíróságon
photo_camera Naumann a bíróságon Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Mára az is kiderült, hogy 1974-ben a lengyel és a keletnémet hatóságok nem értettek egyet a gyilkosság eltussolásának módjában. A lengyelek öngyilkosságnak szerették volna beállítani a történteket, de végül NDK-s verzió valósult meg: a 38 éves apa egy határincidensben vesztette életét, a családnak további kérdéseket nem engedtek feltenni.

Kukuczka családja, így a nővére és a ma 68 éves lánya a mai napig nem tudja, mi vitte rá a férfit arra, hogy elmenjen otthonról. A családi anekdota szerint Floridában szeretett volna élni.

A Berlint 1961 és 1989 között kettéválasztó falnál legalább 140 ember vesztette életét.