„Letakarva feküdt a betonon, de még odamehettünk hozzá elbúcsúzni”
Lovas Bálint

Lovas Bálint

bűnügyi újságíró, főmunkatárs

 

Fotó: Fuszek Gábor

A tragédia helyszínén mécseseket gyújtottak az áldozat szerettei / Fotó: Fuszek Gábor

Önfeledt szórakozás, egymást és az életet ünneplő fiatalok, nevetés, zene – így néz ki egy igazi szülinapi buli. És pontosan így indult a miskolci pincesoron megtartott összejövetel is, amely aztán valóságos rémálommal végződött, egy 16 éves középiskolás élete teljesen értelmetlenül ért véget, a szemtanúk pedig sokkos állapotban zokogtak a véráztatta betonon.

  • A miskolci pincesoron megrendezett szülinapi buli tragédiával ért véget
  • Egy 16 éves középiskolás halála kapcsán többféle verzió kering
  • A gyanúsított állítása szerint jogos védelemről van szó

Egyelőre többféle verzió kering arról, hogy valójában miért is ugrott egymásnak az áldozat, T. Csanád és a nála 4 évvel idősebb B. Bálint. Egyesek úgy vélik, lányok zaklatása áll a háttérben, mások szerint egy egyszerű falfirka miatt feszültek egymásnak a felek. Ami tény, T. Csanád holtan esett össze, miután B. Bálint belevágott egy hatalmas tortaszeletelő kést. A borsodi kistelepülésen, Arnóton megtaláltuk az áldozat gyászoló édesapját, aki a könnyeivel küszködve nyilatkozott lapunknak.

– A fiam egyik társa születésnapját ünnepelték, amikor megjelent a hívatlan vendég és tudomásom szerint az egyik lányt elkezdte piszkálni. Csanád ezt szóvá tette, a támadó pedig egy hatalmas kést vágott a bordája alá. Csanád még éppen ki tudott tántorogni az utcára, ahol összeesett – emlékezett vissza munkatársunknak a drámai pillanatokra Tamás. Őket a feleségével a történtek után hívta fel telefonon a fiuk egyik barátja, aki szemtanúja volt az eseményeknek. Akkor még csak annyit tudtak, hogy Csanádot megszúrták és küzdenek érte a mentősök. Azonnal a helyszínre siettek. Mire megérkeztek, már a helyszínelők dolgoztak a szűk utcában.

03 helyszin FUSZ (1)Ezen a pincesoron szórakoztak a fiatalok / Fotó: Fuszek Gábor

A szúrás alulról érte és rögtön átvágott egy artériát. Mire odaértünk, a fiunk már letakarva feküdt a betonon, de még odamehettünk hozzá elbúcsúzni, én azonosítottam őt. Ezt a pillanatot nem tudom leírni, egyetlen szülőnek sem kívánom, hogy átélje. Minden összeomlott bennem. Csanád turizmust és vendéglátást tanult, amit nagyon szeretett. Hobbiként rengeteget főzött, sütött, imádta az életét.

A kistelepülésen a szülők köztiszteletben állnak: az édesanya gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó tanár, és az egyik segélyszervezet miskolci krízisambulanciájának szakmai vezetője. Az édesapja, Tamás szociálpedagógus, korábban szintén a gyermekvédelemben dolgozott, jelenleg pedig egyetemi tanár.

03 o aldozat TAKARNI! (1)A 16 éves áldozat előbb megütötte Bálintot, aki ezután egy késsel szúrta meg őt

A halált okozó testi sértéssel gyanúsított B. Bálintot őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását, amiről kedden döntenek. A szülei egy Miskolchoz közeli településen élnek, de ottjártunkkor nem tartózkodtak otthon. A szomszédjuk elmondta: a fiatal két éve költözött el Budapestre, ahol egy egyetemen tanult. A környezetében csendes, visszahúzódó srácnak ismerték, senki nem gondolta róla, hogy ilyesmire képes. Vallomásában a szúrás tényét elismerte, de jogos védelmi helyzetre hivatkozott, amit a nyomozók fognak vizsgálni. Biztos forrásból megtudtuk, a gyanúsított egy 15 fős társaság tagjaként egy másik pinceházban tartózkodott, ahol ők is egy lány születésnapját ünnepelték. Az este előrehaladtával az áldozat és egy barátja néha átnézett a szomszédos buliba, ahol utóbbinak a nővére is ünnepelt.

461978012 2036203980170874 1209989972515844048 nA késelő állítása szerint csak védte magát és nagyon sajnálja a történteket. Akár nyolc év börtönre is ítélhetik

– A gyanúsított a védekezésben elmondta, hogy a szórakozóhelyen tartózkodott és a barátjával észrevették, hogy két srác összefirkálta krétával a falakat. Rájuk szóltak, hogy mit csinálnak, de válaszul veréssel fenyegették meg őket. Szerinte a fenyegetés többször is megismétlődött. Erre ő a vallomásában azt mondta, hogy talált egy konyhakést, félt, hogy valóban verekedés alakulhat ki. Aztán újra megjelent a két srác, rátámadtak és a későbbi áldozat ököllel megütötte. Ő ekkor reflexszerűen a kezében lévő késsel együtt csapott egyet a mellkasa irányába és ekkor tudatosult benne, hogy megszúrta. Közölte, hogy nagyon megbánta az egészet és azért vette magához a kést, mert félt attól, hogy többen fognak jönni és megtámadják – mondta el a Blikknek dr. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője. Ha a késelőt elítélik, akár nyolc év börtönt is kaphat.