Lézerkéményt avatnak Ózdon

Október 19-én, Ózd várossá nyilvánításának 75. évfordulóján indítják útjára azt a speciális lézerfényt, amely a volt Ózdi Kohászati Üzemek lerobbantott kéménysorának a helyére lett telepítve.

A több, mint ötezer eredeti kéménytéglából, az egyik kémény megmaradt alapjára felépített kéménytorzó és a belsejébe szerelt 21. századi lézertechnológia egyszerre kapcsolódik a város múltjához és jövőjéhez, írja sajtóközleményében az ózdi városháza. A vasgyári emlékeket megidéző lézerkémény a most kialakuló turisztikai fejlesztések első állomásaként, azt szimbolizálja, hogy a város büszke a múltjára és erre alapozva keresi új arcát, új identitását.

A kiskőrösi illetékességű Lasershow Hungary International Kft. és ügyvezetője Kovács Tamás feltaláló által beüzemelt lézerfej egység 144 önálló és párhuzamosan világító lézernyalábból áll, melyek együttesen alkotnak egy fő sugarat. A lézer a vörös, a zöld és a kék színek keverésével bármilyen színben képes világítani.

A fejlesztés olyan különleges lézertechnológiát tartalmaz, mely Magyarországon, sőt Európában is egyedülálló és egészen az Egyesült Államokba kellene repülnünk, hogy Tennesseeben, vagy a Miamiban lévő Hard Rock Cafe hotelben, a gitár húrjainál találjunk hasonlót, mely szintén a magyar cég által lett kialakítva.

Az átadásra kerülő lézerkémény egy ipartörténeti gépszoborgyűjtemény monumentális elemeiből álló, részben szabadtéri sétaútvonal része, mely az Ózdi Városi Múzeum és Gyártörténeti Emlékpark udvaráról indulva vezeti át a látogatókat a felújításra és bővítésre kerülő légoltalmi pincelabirintusig. A látogatói élményt egyedi AR technológiákra épülő szabadtéri játék, mozgó- és állóplatformos VR élményszoba, valamint szabadulószobák gazdagítják.

A rendezvény tehát 19-én, 21 órakor kezdődik, helyszíne pedig a Kohász tér.