Miskolc. Stressz. Ha nem tudunk vele megbirkózni, nem tudjuk kezelni

A WHO 1948-ban így fogalmazta meg az egészséget, amelyet a mai napig is használunk. Ezen belül a lelki egészség magában foglalja az önmagunkkal szembeni elfogadásunkat, békénket, egy nyugodt, harmonikus állapotot, ahol mi magunk is jól érezzük magunkat szubjektíven és a környezetünk visszajelzései is a sikeres alkalmazkodásra, a környezettel szembeni hatékony együttműködésre utalnak. Tehát a lelki egészség esetén sem csupán a lelki rendellenességek-, pszichés zavarok hiányáról beszélünk – nyilatkozta Dr. Mayer Krisztina, a Miskolci Egyetem docense a boon.hu-nak.

lelki egészségünk
Lelki egészségünk védelmében sportoljunk – Dr. Mayer Krisztina, a Miskolci Egyetem habilitált docense, Egészségtudományi Kar

Lelki egészségünk kialakítása

Ma már nem csak a szakemberek körében ismert és elfogadott az a tény, hogy a mentális egészségvédelemmel fontos foglalkozni. A hétköznapi kommunikációnak is része ez. Ahogy az is, hogy ugyanúgy fontos a lelki egészségünk védelme, ahogy a testi egészségvédelem. A lelki egyensúlyunkért, lelki egészségünkért mi magunk tehetjük a legtöbbet. A mi kezünkben van a kontroll, bár sokszor úgy érezzük, hogy a körülmények áldozatai vagyunk. A külvilág dolgait, történéseit nem tudjuk befolyásolni, a legtöbb dolog fölött nincs irányításunk. Azt befolyásolhatjuk, hogy mi felé fordítjuk a figyelmünket- tudtuk meg Dr. Mayer Krisztinától, a Miskolci Egyetem docensétől.

Lelki egészségünk védelme a mindennapokban

Fókuszálhatunk a hiányosságokra, a frusztrációkra, a nehézségekre, nézhetjük azt, hogy mink nincs, mit nem kaptunk meg az élettől és mindezekkel a gondolatokkal a negatív érzéseket erősítjük fel a mindennapjainkban, ezáltal rossz hangulatot generálunk. Ezzel szemben tudatosan fordíthatjuk a figyelmünket a jó dolgokra, azokra a személyekre, tárgyakra vagy tevékenységekre, melyek örömöt hoznak az életünkbe. Ha ezekre fókuszálunk, az öröm és a hála járja át a szívünket. Amikor hálát érzünk, nem vagyunk boldogtalanok, elégedetlenek és frusztráltak. Így végső soron miénk a döntés, dönthetünk úgy, hogy jobban akarjuk érezni magunkat és ezért tehetünk tudatosan – mondta az egyetemi docens.

A stressz nem kikerülhet, mindennapjaink része

A stressz jelentősen rombolhatja a lelki egészségünket, ha nem tudunk vele megbirkózni, nem tudjuk kezelni. A tartós szorongás az immunrendszerünk működését is visszaveti, mely testi betegséghez is vezethet. Az egyetemi docens többek közt kitért arra is a lelki egészségünk témakörében, hogy a stressz sajnos nem kikerülhető, a mindennapjaink része, de kezelhető.

Lelki egészségünk védelmében sportoljunk - Dr. Mayer Krisztina, a Miskolci Egyetem docense
Lelki egészségünk védelmében sportoljunk – Dr. Mayer Krisztina, a Miskolci Egyetem habilitált docense, Egészségtudományi Kar