What the fuck. Atomfegyverek célba juttatására alkalmas amerikai repülőgépek érkezhetnek a kecskeméti repülőtérre

A Honvédelmi Minisztérium a HVG kérdésére azt nem cáfolta, hogy atomfegyverek célba juttatására alkalmas amerikai repülőgépek érkezhetnek a kecskeméti repülőtérre, viszont azt kijelentette, hogy atomfegyverek behozatalát a kormány ellenzi.

Furcsa reakciót adott a honvédelmi tárca a The Telegraph írására, miszerint az USA azt tervezi, hogy az orosz veszély ellensúlyozására alkalmassá teszi a kecskeméti katonai repülőteret atomfegyverek célba juttatására alkalmas gépek állomásoztatására.

A HVG kérdésére a tárca erre, vagyis a repülőgépek kérdéskörére egyáltalán nem reagált, vagyis nem cáfolta, de nem is erősítette meg a lap értesülését, miszerint az Európai Védelmi Kezdeményezés elnevezésű amerikai program részeként az alföldi támaszpontra F–15-ös Eagle vadászgépeket, A–10 Warthog sugárhajtású csatarepülőgépeket és C–5-ös Galaxy szállítógépeket vezényelnének.

Ahogy azt a HVG megírta, Magyarországon eddig is megfordultak F–15-ösök és 16-osok, de többnyire csak átmeneti jelleggel, leginkább gyakorlatok során, a NATO azonban meg akarja erősíteni a keleti szárnyat.

Ha viszont nem zárható ki, hogy a kecskeméti bázist atomfegyverek célba juttatására alkalmas gépekhez alakítanák át, adódik a kérdés, tárolnának-e Magyarországon nukleáris fegyvereket. Erre is rákérdeztünk a tárcánál, és azt a választ kaptuk, hogy “az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett”. A NATO-t azonban a válasz nem említette.

A minisztérium válasza az atomfegyver kérdés terén a kormányzati álláspontot is felfedte azonban. Azt írták ugyanis: “Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott, és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni!”

Ami a nukleáris fenyegetést illeti, amire a The Telegraph cikke szerint a NATO és az USA fel kíván készülni, jelzésértékű, amit Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondott az ENSZ közgyűlésén. Úgy fogalmazott: „Nem fogok itt arról beszélni, mennyire értelmetlen és veszélyes gondolat a győzelemig harcolni egy Oroszországhoz hasonló nukleáris hatalom ellen”. Arról, hogy a tömegpusztító fegyverek alkalmazásának lehetőségét eddig nem érte el az orosz–ukrán háború alakulása, és mi jöhet még, itt írtunk: