Százmilliókba kerülnek a harsányi felüljáró ütközőkapui

A boon.hu olvasói fantáziáját igencsak megmozgatta, hogy miért kerül a két ütközőkapu nettó 257 millió forintba. Megkérdeztük a megrendelőt.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője a következő hivatalos választ küldte kérdésünkre:
„A kivitelezési költségeket a jelenleg építés alatt álló ütközőkapu technológiája, a felhasznált és beépítésre kerülő anyagok mennyisége, valamint minősége indokolja. A kivitelezés megkezdésekor szükséges volt az érintett közművek kiváltása. A tervezett acélszerkezetű ütköző kapu a szabványokban előírt ütközőerő felvételére lesz alkalmas. Az ütközőkapuk vasbeton síkalapokon kerülnek kialakításra, melynek során a négy alaptestbe közel 190 köbméter betont építenek be a terveken szereplő betonvasakkal szerelve. Az ütközőgerendák alátámasztását 4 darab, 355 milliméter átmérőjű, 10 milliméter falvastagságú, csőszelvényből kialakított, hegesztett A-lábak adják, ezek csavaros kapcsolattal kerülnek rögzítésre a bebetonozott 80 darab tőcsavarhoz. Az ütközőgerenda 1010 milliméter széles és 550 milliméter magasságú, 1250 milliméteres diafragmákkal merevített acélszerkezetű zárt szekrény kialakítású, melynek önsúlya megközelítőleg 36 tonna. Az acél szerkezetű kapu pilléreinek védelme érdekében 160 méter hosszúságban építenek ki magas visszatartási erejű védőkorlátot.  A befejező munkálatok során szükséges még mintegy 170 négyzetméter árokburkolás előregyártott beton burkolólapokkal, valamint a vasbeton alaptestek sóvédelme megközelítőleg 130 négyzetméteren. Tehát mindent összefoglalva egyszerűnek tűnő, de komplex és összetett beruházásról van szó.”