Czirják Bence koncepciója példaértékű lehet a jövő miskolci építészete számára

Miskolc régóta küzd a fiatalok elvándorlásával. Az értelmiség és a pályakezdő fiatalok elhagyják a várost, ami komoly problémát jelent a helyi közösség számára. Azonban egyre több kezdeményezés születik, amelyek célja, hogy a fiatalokat visszacsalogassák és maradásra ösztönözzék őket. Czirják Bence építészeti diplomamunkája, a Megtartóház, kifejezetten erre a problémára ad innovatív megoldást.

Czirják munkájának központi gondolata, hogy a fiatalok számára ne csak megfelelő lakhatást biztosítson, hanem egy olyan közösségi teret is teremtsen, amely vonzóvá teszi a miskolci életet. A projekt helyszíne a város kulturális központja, a Szinvaterasz közelében található, romos állapotú épület, amely évek óta üresen áll. A tervezett társasház nemcsak modern lakóhelyet biztosítana, hanem lehetőséget adna a közösségi élet kibontakoztatására is.

A Megtartóház egyik legnagyobb újítása, hogy a hagyományos közlekedőtereket – mint a lépcsőházak vagy folyosók – nem pusztán átjárókként képzeli el.

Minden emelet egyedi funkciókat kapott: mosókonyha, közösségi konyha, könyvtár és klubszoba, illetve egy tetőterasz. Ezek a közösségi terek arra ösztönzik a lakókat, hogy ne csak egymás mellett éljenek, hanem közös életet is alakítsanak ki. Ugyanakkor a lakások kialakítása olyan, hogy aki szeretne, teljesen függetlenül is élhet.

Az épület tervezése során fontos szempont volt, hogy illeszkedjen a város belvárosi szövetébe, de ugyanakkor valami újat és merészet nyújtson. A földszinten található co-working iroda és kávézó a modern életformát tükrözi, míg a nyitott udvar és a városi köztérként értelmezett közlekedőrendszer a közösségi élményre helyezi a hangsúlyt.

Czirják Bence koncepciója példaértékű lehet a jövő miskolci építészete számára. Az épület nemcsak lakhatást biztosítana a fiataloknak, hanem egy olyan környezetet is teremtene, ahol közösség alakulhat ki, ahol a lakók nem elszigetelten, hanem egymással kapcsolatban élnek. Ez a társasház nemcsak a lakói életét teszi élhetőbbé, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy Miskolc fiataljai úgy érezzék, van miért maradniuk a városban.

Ez a modern építészeti megoldás egy lépéssel közelebb hozza a várost ahhoz, hogy vonzó lakóhely legyen a fiatalok számára, és megállítsa a fiatal értelmiség elvándorlását. A Megtartóház nemcsak egy lakóhely, hanem egy közösség szimbóluma is – egy olyan Miskolcé, amely maradásra bír. Talán egyszer a valóságban is megcsodálhatjuk ezt az épületet, addig is gyönyörködjünk a látványtervekben, amelyek ide kattintva érhetők el.

Forrás: Építészfórum