Skip to content

Dél-koreai hírszerzés: Észak-Korea beszállt az orosz-ukrán háborúba a saját katonáival

Dél-koreai hírszerzés: Észak-Korea beszállt az orosz-ukrán háborúba a saját katonáival

Dél-koreai médiaértesülések szerint Észak-Korea összesen 12 ezer katonát küld az orosz-ukrán frontra. Ez lenne az első alkalom, hogy egy harmadik ország saját állami hadseregével csatlakozik a háborúhoz.

A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea katonákat küldött az orosz-ukrán háborúba Oroszország oldalán harcolni. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt, hogy a saját hírszerzési információik szerint hamarosan észak-korei katonák érkezhetnek a frontra.

Ha az értesülések megerősítést nyernek, ez lenne az első alkalom, hogy egy harmadik ország saját állami hadseregével csatlakozik a háborúhoz Európában. Nem kiképzőkkel, vagy különleges alakulatokkal, amelyek valamilyen speciális feladatot látnak el, hanem sok ezer katonával.

A koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) közleménye szerint az orosz haditengerészet hajói október 8. és október 13. között 1500 észak-koreai különleges műveleti erőt szállítottak Vlagyivosztok orosz kikötővárosába. Azt is közölték, hogy hamarosan további észak-koreai csapatok érkezhetnek Oroszországba.

Az Oroszországban állomásozó észak-koreai katonák orosz katonai egyenruhát, fegyvereket és hamisított személyazonosító okmányokat kaptak a koreai hírszerzés szerint. Ezek a katonák a közlemény szerint jelenleg Vlagyivosztokban és más oroszországi helyszíneken, például Uszurijszkban, Habarovszkban és Blagovescsenszkben lévő katonai bázisokon tartózkodnak, és nemsokára valószínűleg a harcterekre vezénylik őket.

A NIS a honlapján műholdas felvételeleket is közzétett, amelyeken állításuk szerint az orosz haditengerészet hajóinak mozgása látható egy észak-koreai kikötő közelében, valamint észak-koreai emberek tömegei Uszurijszkban és Habarovszkban, mindez a múlt héten. Mindeközben terjed egy videó a neten, amin állítólag észak-koreai katonák láthatók, amint az orosz katonai felszerelésüket veszik fel valahol Oroszország távol-keleti részén:

Dél-koreai médiaértesülések szerint Észak-Korea összesen 12 ezer, négy dandárba szervezett katonát küld Oroszországba. A NIS ezt nem erősítette meg.

Észak-Korea 1,2 millió katonával a világ egyik legnagyobb állandó hadseregével rendelkezik, de az 1950-53-as koreai háború óta nem vett részt nagyszabású konfliktusban.

Nyugati és orosz reakciók

A NIS megállapításával kapcsolatban Mark Rutte NATO-főtitkár azt mondta: „Jelenleg a hivatalos álláspontunk az, hogy nem tudjuk megerősíteni azokat a jelentéseket, amelyek szerint észak-koreaiak aktívan, katonaként vesznek részt a háborús erőfeszítésekben, de ez változhat”.

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtószóvivője csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok sem megerősíteni sem alátámasztani nem tudja észak-koreai csapatok Oroszországba küldéséről szóló híreket.

Oroszország korábban tagadta, hogy észak-koreai csapatokat vetett volna be a háborúban, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő egy múlt heti sajtótájékoztatón „újabb álhírnek” minősítette az értesüléseket. Az észak-koreai állami média nem kommentálta az ügye



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.10.19. 07:02

    https://www.facebook.com/borcsoksandor/videos/579260631189642?idorvanity=1401356983659889

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük