Házi doki. Borsod megye helyzete országos összehasonlításban sem javul

Borsod megye számos településén az alapellátás már csak helyettesítéssel működik, vagyis a környékbeli orvosok bizonyos napokon látják el a betegeket, miközben az állandó orvos hiánya egyre nő. Országosan 628 háziorvosi praxis betöltetlen, melyek közül több is ebben a megyében található. Az északi falvakban élőknek gyakran 10 kilométernél is nagyobb távolságot kell megtenniük a legközelebbi rendelőig. Ez az elmaradottabb és szegényebb térségekben különösen komoly problémát jelent, ahol az utazási lehetőségek is korlátozottak.

Borsod megye helyzete országos összehasonlításban sem javul. A háziorvosok számának csökkenése és elöregedése országos trend, azonban itt a területi különbségek és a nehéz megközelíthetőség tovább súlyosbítja a problémát. Az alapellátás hiányosságai miatt az itt élők gyakran szenvednek a megfelelő ellátás hiányától.

A Telex legfrissebb elemzésében térképeken mutatja felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi rendelők számát és egyéb jellemzőit. Fontos megjegyezni, hogy a betöltetlen praxisok lakói sem ellátatlanok, mivel ilyen esetben a szolgáltatást egy közeli praxisnak kell ellátnia. Persze ennek is számos hátránya akadhat és ezek közül a legfontosabb a földrajzi távolság nehézkes áthidalása.

 

Borsod megye északi részén számos olyan település van, ahol helyben nincs háziorvos. Az itt élők a hozzájuk legközelebb eső olyan településen fordulhatnak háziorvoshoz, ahol van praxis és hozzá tartozó rendelő. Természetesen az nem lehet reális elvárás, hogy mind a 3155 településen legyen helyben főállású háziorvos, de ezek pont a legelmaradottabb és legszegényebb térségeinkben vannak, ahol akár a szomszédos településre is problémás lehet eljutni, olvasható az elemzésben.