Szuperolcsó rakétával rukkolt elő az Israel Aerospace Industries

 

Az Israel Aerospace Industries (IAI) bemutatta a Teaser nevet viselő új, könnyű, rövid hatótávolságú rakétáját a Washingtonban október 14. és 16. között megrendezett AUSA 2024 Association of the US Army (AUSA) kiállításon.

A Teaser-t a gyalogsági erők számára kifejlesztett támadórakétaként írják le, amelyet szárazföldi erők, építmények, enyhén páncélozott járművek és alacsony magasságban repülő pilóta nélküli légi járművek ellen terveztek. 

A rakéta indítható vállról vagy járműről is.

Az IAI egyik vezetője október 15-én az AUSA-n elmagyarázta, hogy mivel a rakéta 200 m/s sebességgel halad (hatótávolsága legfeljebb 2500 m), a rövid támadási idő miatt a célpontnak nagyon kevés ideje marad arra, hogy megpróbálja elektronikusan megzavarni a rakétát.

A mindössze 70 cm hosszú, 8,4 cm átmérőjű Teaser 1 kg-os robbanófejet hordoz, amelyből 750 g robbanóanyag.

Hadrendbe állítják a Sigmát, Izrael szupermodern önjáró lövegét

„Az egyszerűség nagyon fontos ennél a rakétánál” – mondta az IAI vezetője az ESD-nek, és kifejtette, hogy egy katona kiképzése a fegyver használatára mindössze egy-két napot vesz igénybe. Mivel az IAI úgy döntött, hogy nem alkalmaz lézeres keresőt a Teaser esetében, a rakéta egységára is alacsony, körülbelül 15 000 USD (5,5 millió forint).

Az IAI vezetője megjegyezte, hogy a vállalat tanulmányozza a Teaser páncéltörő változatának gyártásának lehetőségét, de egy ilyen rakétának valószínűleg nagyobb átmérőjűnek kellene lennie ahhoz, hogy a robbanófej működőképes legyen.

Hozzátette, hogy az IAI mint vállalat nyitott arra, hogy a megrendelők a rakétákat helyben gyártassák, és az amerikai piacot illetően rámutatott, hogy a Teaser rakétahajtóművét a Mississippi államban található Stark Aerospace gyártja.