Donald Trump: „Kína tisztel engem, mert Hszi elnök tudja, hogy őrült vagyok”

Donald Trump republikánus elnökjelölt a Wall Street Journalnek beszélt arról, hogy ha jövő hónapban elnökké választják, akkor komoly vámokat vetne ki Kínára, ha az megtámadná Tajvant.

„Azt mondanám, ha behatolsz Tajvanra, akkor – sajnálom, hogy ezt teszem, de – 150-200 százalékos vámot fogok kivetni” – mondta Trump.

Trump a kampánya során azzal érvelt, hogy Amerika ellenfelei nem cselekednének az Egyesült Államok érdekei ellen az ő elnöksége alatt, mert félnének egy erőteljes, sőt kiszámíthatatlan választól.

A WSJ-nek azt mondta, nem kell katonai erőt alkalmaznia annak érdekében, hogy megakadályozza Tajvan blokád alá vételét, mert Hszi elnök „tisztel engem, és tudja, hogy őrült vagyok”.

„Nagyon erős kapcsolatom volt vele” – mondta Trump Hszi elnökről. „Valójában nagyon jó ember, nem akarom azt mondani, hogy barát – nem akarok hülyén viselkedni –, de remekül kijöttem vele. Ő egy nagyon heves ember”.

A volt elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolatát is pozitív színben tüntette fel, mondván: „Remekül kijöttem vele”.

A jó viszonyát támasztja alá az is, hogy nemrég derült ki Bob Woodward legújabb könyvéből, hogy Trump titokban covidteszteket küldött Putyinnak a járvány azon szakaszában, amikor azok még meglehetősen nehezen hozzáférhetőek és ritkák voltak. (BBC)