DVTK: elhunyt az aranycsapat vezetőedzője, Szabó Géza

Nyolcvankilenc éves korában, szombaton elhunyt Szabó Géza, a DVTK történetének eddigi legeredményesebb edzője, akinek irányításával a diósgyőri csapat kétszer nyerte meg a Magyar Népköztársasági Kupát, valamint az NB I-ben egyszer bronzérmes lett – adta hírül a Nemzeti Sport, az edző fiának, T. Szabó Gábornak a tájékoztatása alapján.

A DVTK legsikeresebb edzője, a DVTK Centenárium című könyvvel a kezében Fotó: Koncz György
A DVTK legsikeresebb edzője, a DVTK Centenárium című könyvvel a kezében
Fotó: Koncz György

DVTK sikerek Szabó Gézával

Szabó Géza a 20. élvonalbeli szakvezető volt a DVTK kispadján, 1973-ban lett a csapat vezetőedzője, és 1981-es távozásig összesen 215 alkalommal irányította NB I-es meccsen a piros-fehéreket, és ezzel a mai napig abszolút klubrekordernek számít (érdekesség, hogy a Diósgyőri VTK rangsorában őt követő Tomecskó Józsefnek mindössze 86 NB I-es meccse van). Szabó Géza a 215 bajnokin 73-szor vezette győzelemre a csapatát, 64-szer ért el döntetlent, és 78 alkalommal kellett fejet hajtania az ellenfelek előtt.
Szabó Géza a DVTK-val 1977-ben és 1980-ban Magyar Népköztársasági Kupát nyert, 1979-ben pedig az NB I-ben mindmáig az első és utolsó bajnoki érmet, bronzot szerzett az együttessel.
Szabó Géza 1935. június 28-án született Abasáron, és 2024. október 19-én hunyt el Salgótarjánban.