Nyílhat egy ajtó a Tisza Pártnak a parlamentbe

Dombóváron nyithat ajtót a Tisza Pártnak a parlamentbe, de lehet, hogy ez túl kockázatos lépés

A fideszes Potápi Árpád halála miatt időközi választás lesz a Tolna megyei Dombóváron és környékén. Ha a Tisza Párt elindul és győzni tud a körzetben, akkor jóval a 2026-os választás előtt képviselője lehet a parlamentben. A kormánypárti kétharmad ettől még maradna, de szimbolikus győzelmet arathatna a Tisza. Ám ennek vannak veszélyei is, nem is kevés.

Ez az időszak a részvétnyilvánításé. Együttérzésünket fejezzük ki a hozzátartozók felé. Ennyi, amit a sajnálatos esemény kapcsán egyelőre közölni kívánunk”

– ezt a választ kapta a HVG a Tisza Párttól, amikor arról érdeklődtünk, hogy a fideszes Potápi Árpád országgyűlési képviselő csütörtöki halála miatt szükségessé váló időközi választáson indulnak-e.

Potápi Árpád – 1998 óta volt Fidesz-KDNP-s képviselő, 2014 óta egyúttal a Miniszterelnökség államtitkára is – október 17-én, 57 éves korában a hivatalos közlés szerint “tragikus hirtelenséggel” hunyt el. Mivel egyéni képviselőként szerzett parlamenti mandátumot, így választókerületében, a Tolna megyei 2-es körzetben időközi választást kell tartani.

Potápi Árpád 57 éves korában hunyt el, ezért a Tolna megyei 2-es körzetben időközi választást kell tartani
MTI / Kacsúr Tamás

A Potápi Árpád halálával megüresedő választókerület központja és a körzethez tartozó legnagyobb település a Budapesttől 140 kilométerre fekvő Dombóvár. A 17 ezer fős járási székhely a megye harmadik legnagyobb települése, de az összesen közel 60 ezer választót jelentő Tolna 2-es körzethez tartozik még 57 kisebb-nagyobb település.

Ezt a körzetet legutóbb, a 2022-es választáson Potápi Árpád elsöprő, 62,44 százalékos eredménnyel – 24 362 szavazattal – nyerte meg a Fidesznek. A hatpárti – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Momentum – ellenzéki összefogás jelöltje, Szabó Loránd ennek kevesebb, mint felével, 27 százalékos eredménnyel és 10 536 vokssal lett a második.

A választási törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől, vagyis Potápi halálától számított 120 napon belül kell kitűzni oly módon, hogy a szavazás napja a kitűzést követő 70. és 90. nap közé essen. Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan jövőre lesz csak a választás, legkorábban valamikor januárban.

Vagyis van még idő arra, hogy a pártok felkészüljenek az időközi megmérettetésre, de azért amelyik komolyan gondolja, hogy ringbe száll, annak hamarosan ki kell választania és fel kell készítenie saját jelöltjét. A 26 éve fideszes körzet elhódítása akár a Tiszának, akár az azon kívüli ellenzéki összefogás pártjainak nem lesz könnyű feladat.https://hvg.hu/itthon/20241020_Magyar-Peter-kockazatos-huzassal-Dombovaron-nyithat-ajtot-a-Tisza-Partnak-a-parlamentbe-ebx