Fejsérült bicós a Lusta Völgynél

Nemcsák István osztotta meg a Miskolci Kerékpáros Panasz Fórum nevű helyi csoportban.

Súlyos kerékpáros baleset történt Lillafüred és Hollóstető között a Lusta-völgy bejáratánál. Egy kerékpáros Hollóstető irányából lefelé tartott, amikor kanyarba érve az első kereke kicsúszott és hatalmasat esett. Az esés következtében súlyos fejsérülést szenvedett és néhány percre az eszméletét is elvesztette. Sajnos a kerékpáros nem viselt sisakot, ami jelentősen csökkentette volna a sérülés kockázatát. A baleset idején torlódásra, fennakadásra kell számítani Lillafüred után Hollóstető irányába.

Az ősz beköszöntével a völgyekben folyamatosan nedvesek az utak és ezt még megnehezíti a leeső falevelek sokasága is, ami még csúszósabbá teszi az utat. Ha nem vagyunk elég rutinosan, ha nem vagyunk magabiztosak, inkább ne üljünk kerékpárra, főleg sisak nélkül. Még egy gyakorlott vagy félprofi, profi kerékpáros is súlyos balesetet tud szenvedni.

Íme néhány jótanács:

MINDIG VISELJÜNK SISAKOT!!!

(Egy sisak mindig olcsóbb, mint egy temetés vagy egy élethosszon át tartó ápolás)

HA NINCS RUTINUNK NE ÜLJÜNK KERÉKPÁRRA

(Nagy rutin kell, hogy megfelelően tudjunk kezelni egy hasonló szitut, vagy esést, hogy ne sérüljünk meg súlyosan)

MINDIG LEGYÜNK KIVILÁGÍTVA!!!

(Nappal is, mert sokkal jobban észrevehetőek vagyunk, főleg árnyékos-fényes helyeken, például erdőben, ahol gyorsan változnak a fényviszonyok)

KANYAR ELŐTT FÉKEZZÜNK!!!

(Mérjük fel, hogy a kanyar előtt mennyivel kell elkezdenünk fékezni, hogy biztosan be tudjuk venni a kanyart)

FOKOZATOSAN FÉKEZZÜNK!!!

(Sose hirtelen fékezzünk, mert megnöveli az esés és ezzel a baleset kockázatát. Ha lehet akkor az első fékkel kevesebben fékezzünk, de egyszerre használjuk mindkét féket, a hátsót jobban)

ERŐSEN TARTSUK A KORMÁNYT!

(Az első kerék hihetetlenül könnyen tud önállósodni és ha egyszer elkezd önállóan kifordulni, nincs az az isten, aki tudná már korrigálni és hatalmas esés lesz belőle)

MEGFELELŐ SEBESSÉGET VÁLASSZUNK

(Mindig olyan sebességgel közlekedjünk, ahol még biztosra tudjuk, hogy tudunk korrigálni! Olyan sebességgel közlekedjünk, ahol biztonságban érezzük magunkat! Ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot, mert ha nincs megfelelő gyakorlatuk, abból csak baj lehet!