Nem Zelenszkijék…Mától Gripenek gyakorlatoznak Miskolc térségében is
Siaulia, 2019. augusztus 13.
Magyar Gripen vadászrepülőgép gyakorló risztása Litvániában a siauliai katonai repülőbázison 2019. augusztus 13-án. A Magyar Honvédség május 2-án hivatalosan is átvette a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot. Ez a második alkalom, hogy a térségben magyar Gripen vadászgépek állnak készültségben.
MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei hétfőn, kedden és csütörtökön délutáni és esti kiképzési gyakorlatokat hajtanak végre – közölte a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár a közösségi oldalán.

A repülési feladatokat október 21-én, 22-én és 24-én délután 16:00 és este 21:00 között végzik a pilóták, célja, hogy fenntartsák képzettségüket és folyamatosan biztosítsák az ország légtérvédelmét.

A gyakorlat ideje alatt különösen Eger, Debrecen, Miskolc és Mezőkövesd térségében, a megszokottnál erősebb zaj- és hanghatásokra lehet számítani.

Az érintett településeken élők számára ez a fokozott repülési aktivitás időszakos kellemetlenséget okozhat, azonban a gyakorlat a honvédség és a légierő folyamatos felkészültségének fenntartását szolgálja.

A lakosság türelmét kérik, hiszen ezek az edzések létfontosságúak a pilóták szakmai fejlesztése és az ország biztonsága szempontjából. A kiképzési repülések során a Magyar Honvédség közleménye szerint továbbra is a minimális zajkibocsátásra törekszik.