Börtönbüntetést is bevállalná egy magyar katona, akit 9 hónapja nem engednek leszerelni

A csádi misszió helyett akár a letöltendő börtönbüntetést is bevállalná egy magyar katona, akit 9 hónapja nem engednek leszerelni

Névtelen interjút adott a 24.hu-nak egy magyar főhadnagy, aki 9 hónapja próbál leszerelni a Honvédségtől. A férfi direkt megbukott a fizikai alkalmassági vizsgán, és pszichiátriai szakvéleményt is beszerzett az alkalmatlanságáról, de a 4 és fél éve életben lévő leszerelési tilalom miatt így sem engedték távozni.

Miután a magyar kormány katonai missziót küld Csádba, az is előfordulhat, hogy a férfit másfél-két évre az afrikai országba küldik. Mivel a parancsmegtagadást 3 évig terjedő börtönnel büntetik, azt mondta, alapesetben elmenne a misszióra. Azonban már hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy le akar szerelni, ezért mindenképpen mérlegelne.A letöltendő börtönbüntetés pedig „így már nem tűnne olyan rossz opciónak”.

A férfi azt mondta, fokozatosan érett meg benne a döntés, hogy ott akarja hagyni a katonaságot. Rájött ugyanis, hogy a vezetőknek nem ugyanazok az értékek a fontosak, mint neki.

Elmesélt egy történetet, amiben a légierő egyik tábornoka annak ellenére akarta őket éjszakai repülésre kirendelni, hogy még nem járt le a kötelező pihenőidejük. Amikor ezt szóvá tették a katonák, a tábornok azt mondta, hogy„a katonai pilótának nincsen pihenőideje. Addig repül, ameddig tud. Ha beleáll a földbe, akkor beleáll. Akkor nem volt jó pilóta.”

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A főhadnagy idén év elején döntötte el, hogy le akar szerelni. Először az állományparancsnoka, majd a zászlóaljparancsnoka próbálta maradásra bírni, valódi tétje azonban nem volt a próbálkozásoknak, mert mindenki tudta, hogy csak Böröndi Gábor vezérkari főnök engedélyezheti a leszerelést. Ő pedig nem tesz ilyet.

Ezután egy pszichiáternek mondta el a problémáit, aki azonban „nem kívánt asszisztálni” a férfi leszereléséhez, így csak egy hónapos egészségügyi szabadságot kapott.

Mivel önként nem hagyták távozni, a férfi megpróbálta kirúgatni magát. Először csak hanyag viselkedéssel próbálkozott, például nem borotválkozott. Később szándékosan megbukott a kötelező éves fizikai felmérőn. Következménye azonban egyik lépésének sem lett.

Végül a katonaság pszichiátere engedélyezett egy behatóbb állapotfelmérést. Ennek a végén megállapították, hogy a férfi alkalmatlan a repülésre, a katonai munkát viszont továbbra is el tudja végezni. A főhadnagyot így áthelyezték egy olyan területre, amihez nincs megfelelő minősítése.Saját bevallása szerint emiatt volt olyan, hogy egy kikapcsolt számítógép előtt ült egész nap.

A férfi végül azt is elmondta, reméli, a vezérkari főnökség kirúgja, ha megtudja, hogy interjút adott.