Felújítják a miskolci kádertemetőt

Az épület felújítására vonatkozó ajánlatokat a hónap végéig várják, a munkálatok várhatóan másfél évig tartanak majd. Az épület történelme és műemléki értéke révén a felújítás nemcsak energetikai szempontból fontos, hanem Miskolc kulturális örökségének megőrzése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

A miskolci megyeháza, a város egyik legjelentősebb klasszicista épülete, jelentős energetikai és épületszerkezeti felújításon megy keresztül a közeljövőben a napokban közzétett közbeszerzési hirdetmény szerint. A Városház téren található, 4377 négyzetméter alapterületű műemléképület felújítása során több lényeges feladat vár a kivitelezőkre.

Az épület homlokzatának teljes megújítása mellett a szakembereknek mintegy 670 négyzetméternyi mészkőlap burkolatot is restaurálniuk kell. A megyeházán több mint 4200 négyzetméternyi homlokzati felületet szükséges felújítani, ami komoly kihívást jelent, hiszen az épület műemléki környezetben és egy régészeti lelőhelyen helyezkedik el. A külső nyílászárók is modernizálásra kerülnek: összesen 224 darab ajtó és ablak cseréje vagy felújítása szerepel a projektben, melyből 12 műemléki értékkel bíró darabot farestaurátor szakemberek segítségével állítanak helyre, írja a Magyar Építők.

Az épület belső tereiben is átfogó munkákra kerül sor. A pincefalak talajnedvesség elleni szigetelést kapnak, emellett az akadálymentesítés is fontos szerepet kap a felújításban, így egy új felvonó beépítése is része a projektnek. Az energetikai korszerűsítés keretében a teljes gépészeti rendszer megújul, hőszivattyús fűtő-hűtőrendszert alakítanak ki, valamint a teljes elektromos hálózatot – erős- és gyengeáramú rendszerekkel együtt – újraépítik a több mint 4400 négyzetméteres épületben.

Miskolc egyik legszebb klasszicista épületét a 19. század elején építették egy korábbi, barokk stílusú épület helyén. Építése meglehetősen hosszú folyamat volt, és az 1840-es években fejezték be a homlokzat kialakítását. Az épület egyik különlegessége, hogy bár a klasszicista stílusban a timpanon elengedhetetlen elemnek számít, ezen az épületen hiába keresnénk. Az épület fő homlokzatát ion oszlopok és kovácsoltvas erkélykorlát díszíti, amely az épület karakterét meghatározó elemek közé tartozik.

A megyeháza története során több átalakításon is átesett, ezek közé tartozik az 1843-as tűzvész utáni felújítás is, amelyhez Hild József terveit is felhasználták. Az épület belső részeit többször átalakították, legutóbb az 1940-es és az 1960-as években bővítették ki. A dísztermet Raksányi Dezső allegorikus falfestményei díszítik, amelyeket a híres Benczúr-iskola képviselőjeként készített.