Toca:  „többen voltak, de orrba vágtuk a ruszkikat”

Pro Comitatu Díjat, a vármegye címerével ékesített arany pecsétgyűrűt kapnak minden évben azok a társadalmi, gazdasági és tudományos személyiségek, akik áldozatos munkájukkal sokat tettek a miskolciakért, így erősítve a vármegye identitását. A Pro Comitatu Díjat idén dr. Fehér Annamária gyermekgyógyász főorvos kapta, aki hosszú évtizedek óta a gyermekek gyógyításának szenteli az életét. Dr. Fehér Annamária részt vett a gyermekkori diabétesz szövődményeinek kutatásában, és a vármegyei kórház gyermekgyógyászati osztályán is számos miskolci gyermeken segített.

Korábban itt írtunk arról, kiket díjazott a közgyűlés a Vármegye Napján. Itt pedig részletesen láthatjuk, mi történt az 1956-os forradalom napjaiban Miskolcon,

Az ünnepség végén Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere pohárköszöntőjében kiemelte: a személyes történeteinkkel tudunk csatlakozni a történelemhez. Elmondta, hogy apja csupán félmondatokban mesélt 1956-ról, és gyakran megemlítette: „többen voltak, de orrba vágtuk a ruszkikat”. Ami a szöges ellentéte volt annak, amit akkoriban a történelemkönyvekben írtak az 1956-os forradalom eseményeiről.

„Az ünnepeket a saját történeteinken át tudjuk megélni. Ez adja nemzettudatunkat, a magyarság erejét”- emlékezett a forradalom és szabadságharc hőseire Tóth-Szántai József.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.