Gisèle Pelicot: Azt akarom, hogy minden megerőszakolt nő azt mondja

Gisèle Pelicot: Azt akarom, hogy minden megerőszakolt nő azt mondja, „ha Pelicot asszony megtette, én is megtehetem”

Gisèle Pelicot vallomást tett az avignoni bíróságon, ahol az elkövetőkre utalva elmondta, hogy azt szeretné, ha a megerőszakolt nők tudnák, hogy: „Nem nekünk kell szégyenkeznünk – nekik kell szégyenkezniük!”

„Azt akarom, hogy minden nő, akit megerőszakoltak, azt mondja: »Pelicot asszony megtette, én is megtehetem.« Nem akarom, hogy többé szégyelljék magukat” – mondta, utalva arra, hogy nyílt tárgyalást akart, és a nemi erőszakokról készült videók bemutatását kérte.

A 72 éves Pelicot azután lépett a tanúk padjára, hogy jogi képviselői azt kérték, adjanak neki lehetőséget arra, hogy reagáljon a tárgyaláson eddig megosztott bizonyítékokra és tanúvallomásokra.

Gisele Pelicot érkezik az avignoni bíróságra 2024. október 23-án.
photo_camera Gisèle Pelicot érkezik az avignoni bíróságra 2024. október 23-án. Fotó: Christophe Simon/AFP

Elmondta, hogy az elmúlt hetekben tanúja volt annak, hogy a vádlottak több felesége, anyja és nővére a tanúk padjára lépett, és azt mondta, hogy a vádlottak „kivételes emberek” voltak. „Pont olyanok, mint akik nekem otthon voltak. De egy erőszaktevő nem csak olyasvalaki lehet, akivel késő este egy sötét parkolóban találkozol. A családban, a barátok között is megtalálható” – mondta.

Pelicot azt mondta, „teljesen összetört”, és újra fel kell építenie magát. „Nem tudom, hogy az egész életem elég lesz-e ahhoz, hogy megértsem” – mondta. Volt férjét Pelicot úrnak szólítva azt mondta: „Bárcsak még mindig Dominique-nak szólíthatnám. Ötven évig éltünk együtt, boldog, kiteljesedett nő voltam. Gondoskodó, figyelmes férj voltál, és soha nem kételkedtem benned. Együtt nevettünk és együtt sírtunk” – mondta a nő, aki 2021-ben adta be a válókeresetet.

Dominique Pelicot beismerte, hogy férfiakat toborzott az interneten, hogy megerőszakolják a feleségét, miközben az erős nyugtatók és altatók hatása alatt volt, amiket 2010 és 2020 között titokban adott be neki. A nő elmondta, hogy szerencsésnek érezte magát, hogy a férje mellette volt, amikor egészségügyi problémáktól szenvedett, amikről később kiderült, hogy a férfi által adott gyógyszerek okozzák.

Gisèle Pelicot azt mondta: „Próbálom megérteni, hogy ez az ember, aki számomra tökéletes volt, hogyan tehette ezt. Hogyan árulhatott el engem ezen a ponton? Hogyan engedhette be ezeket az idegeneket a hálószobámba? Azt akarom mondani neki: »Mindig is próbáltalak feljebb emelni, a fény felé. Te az emberi természet legsötétebb mélységeit választottad. Te vagy az, aki ezt a döntést hozta.«”

A nő arról is beszélt, hogy a férje gyakran főzött neki ételt, és vacsora után fagylaltot hozott neki, ezzel a módszerrel kábította el. „Mindig azt mondtam neki: milyen szerencsés vagyok, te egy drága vagy, te tényleg gondoskodsz rólam” – mondta. Azt is elmondta, hogy sosem szédült el, vagy érezte azt, hogy a szíve hevesen ver, szerinte gyorsan el kellett ájulnia, amikor elkábították. Másnap reggel a saját ágyában ébredt fel, és különösen fáradtnak érezte magát, de azt hitte, ez a hosszú séták miatt volt. „Nőgyógyászati problémáim voltak, és egyes reggeleken olyan érzéssel ébredtem, mintha elfolyt volna a magzatvizem. A jelek megvoltak, de sosem tudtam, hogyan dekódoljam őket” – mondta.

Pelicot és az ügyvédei azt is megvitatták, hogy a férj esetleg kisebbrendűségi komplexusban szenvedett-e egy munkatársával folytatott viszonya miatt, a kettejük társadalmi státusza közötti vélt különbség miatt, vagy azért, mert a feleségének vele ellentétben szeretetteljes gyerekkora volt.

„Azt mondták, hogy bátor vagyok. Ez nem bátorság, hanem akarat és elszántság a társadalom megváltoztatására. A bátorság azt jelenti, hogy a tengerbe ugrasz, hogy megments valakit. Nekem csak akaratom és elszántságom van. Ezért jövök ide mindennap… Még ha kimondhatatlan dolgokat hallok is, kitartok, mert minden férfi és nő mögöttem áll” – mondta Gisèle Pelicot a perben vállalt szerepéről. Azt mondta, sosem bánta meg, hogy kérte a tárgyalás megnyitását. „Azért tettem, mert ami velem történt, soha többé nem történhet meg” – mondta.

A vádlottak többsége tagadja Pelicot megerőszakolását, azzal érveltek, hogy nem lehetnek bűnösök, mert nem vették észre, hogy a nő eszméletlen volt, és ezért nem „tudták”, hogy megerőszakolják. Olyanok is voltak, akik beismerő vallomást tettek. A nemi erőszakok többségét videóra is vették.

Bár a legtöbb napon jelen volt a bíróságon, Pelicot csak kétszer szólalt fel a tanúk padján. A legutóbbi alkalommal, szeptember 18-án azt mondta, „megalázva” érezte magát, amikor azt sugallták neki, hogy beleegyezett egy szexuális játékba, úgy téve, mintha aludna, amikor a férje által az interneten felbérelt férfiak eljöttek hozzájuk. „Ezek a férfiak azért jöttek, hogy megerőszakoljanak. Amit ebben a tárgyalóteremben hallok, az annyira megalázó, annyira megalázó” – mondta.

A per nagy érdeklődést váltott ki Franciaországban, ahol Pelicot feminista ikonná vált, leginkább azért, mert lemondott a névtelenséghez való jogáról, és nyílt tárgyalást kért. Jogi csapata szerint a tárgyalás megnyitása a vádlottra hárítaná a „szégyent”. Szombaton több mint egy tucat francia városban tartottak tüntetéseket Pelicot mellett. Több feminista szervezet is arra kéri a francia kormányt, hogy a nemi erőszakról szóló törvényt egészítse ki a beleegyezésre vonatkozó záradékkal.

A tárgyalás szeptember 2-án kezdődött, de a napi hosszadalmas meghallgatások ellenére a kihallgatandó vádlottak száma miatt még csak a felénél tart. Ítélet december végén várható. (BBC)