Skip to content

Meghalt a Csádba akkreditált magyar katonai attasé

Meghalt a Csádba akkreditált magyar katonai attasé

Elhunyt a Csád fővárosába, N’Djamenába akkreditált magyar katonai attasé, Vékás-Kovács Imre alezredes – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az attasé hétfőn halt meg, a megelőző napokban rosszullétre panaszkodott, a szállodai szobájában találtak rá, idegenkezűségre utaló jel nem merült fel.

A HM azt írta, Vékás-Kovács Imre 1988-ban kezdte meg katonai pályafutását, számos alkalommal szolgált műveleti területen, diplomáciai, illetve katonadiplomáciai beosztásokban. Magyarország n’djamenai katonai attaséjaként nemrég kezdte meg külszolgálatát a Száhel-övezeti országban.

Hazaszállítását a Magyar Honvédség biztosítja, halálának pontos okát Magyarországon vizsgálják ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy kétszáz fős katonai missziót küld Magyarország Csádba a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. Az ötletet nem sokkal később a parlament is jóváhagyta, végül a két ország között idén szeptemberben született meg az erről is szóló védelmi együttműködési megállapodás.

A misszió előkészítésében a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is aktívan részt vett. Ezt a magyar nyilvánosság elől sokáig titkolni próbálták, de a Direkt36 oknyomozó csapata a francia Le Monde újságíróival beazonosították, amikor kalapban és maszkban bujkált a kamerák elől egy csádi látogatás alkalmával.

Hogy pontosan mi a kormány terve az afrikai országba indított katonai misszióval, az egyelőre nem világos. A VSquare oknyomozó porták szerint katonai hírszerző központ létrehozása a cél.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. idézet
    2024.10.23. 06:54

    ugye a derék szerb barátaink is lerobbantották pár honvéd kezét lábát és a sertés szuverén „magyar ” kormánya azóta is kussban van az esettel kapcsolatban

  2. idézet
    2024.10.23. 06:54

    Jajj, nagyon izgulok, hogy lehet-e tökéletesebb jelöltet találni a helyére Gazsikánknál – és hogy fogják-e végül vizsgálni, mit tettek az orkok a teájába?!

  3. Névtelen
    2024.10.23. 06:58

    https://uploads.disquscdn.com/images/e26b545f1cc9b129a0ad3bfdeb62fa3237484c778185743c98839fb96e300a7a.jpg?w=800&h=753

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük