Zsuzsanna F. Nagy. Vannak még közös, jó ügyek
  
Vannak még közös, jó ügyek, amire szívesen mozdulnak az emberek. A jávorkúti forrásrenoválás kezdeményezése és a megvalósulás között alig telt el 1,5 nap és lám, 15-20 segítő is megjelent vasárnap délelőtt a tett helyszínén. Egyértelmű nyomokat találtunk, hogy egy kék busz okozta a legfőbb csapást, de már hónapok óta kisebb-nagyobb rongálások érték a forrás betonkoszorúját.
A forrásszájig becsúszott betonkeret alól ügyeskedéssel lehetett ugyan vizet venni, de balesetveszélyes volt, hiszen a terméskövek, a megrepedt betondarabok folyamatosan csúsztak lefelé. A jó minőségű vizet biztosító, közkedvelt karsztforrásnál nagyon sok család, idős ember, turista tölti kulacsát, kannáját, így a közeledő hideg idő beállta előtt maroknyian (futó, kerékpáros, barlangász, tisztasági nagykövet, természetjárók és védők…) jobbnak láttuk, ha belevágunk a renoválásba.
Beszereztük az anyagokat, hoztuk a saját szerszámainkat, és a megbeszélt időpontban tucatnyian láttunk neki a munkához. A betonkeretet nagy lendülettel húzta el a csapat erősebbiek fele, amit az omladozó kőfal lebontása, a gambik tisztogatása követett. Dél körül már nagyon vártuk Robit, aki szakemberként a visszaépítést irányította, illetve a kezébe is vette.
És eközben folyamatosan érkeztek a finomabbnál finomabb falatok is!! Volt, aki rácsos linzerrel, kakaós és túrós muffinnal, pogácsával kínált bennünket, de azért a zsíros kenyér is bőven fogyott. Peti lakóautójából hot-dogot és kávét osztogatott, és a fügeszörp is elfogyott. Igazán jó hangulatban telt a munka is, és a piknik is. Már csak ezért érdemes volt jönni! – jegyezte meg valaki. Öröm volt látni, hogy többen is csapódtak alkalmilag a munkához, bizonyítva, hogy ez a forrás sokak számára fontos és kedves…
Még be sem sötétedett, de már elfogyott minden kötőanyagunk. Szerszámtakarítás és kisebb tereprendezés után lassan hazaszállingózott a csapat. A kemény mag egy hét múlva folytatja, s a kőfal megkötését követően hirdetünk még egy hórukk-akciót, amikor is a betonkoszorúkat vissza kell majd emelni a helyükre Ez 8-10 erős férfiembert jelent majd, az időpontot majd jelezzük, addig is, lehet rá edzeni… 🙂
Hálásan köszönjük mindenkinek a segítséget, a munkát, a finom falatokat, igazán kitett mindenki magáért!!
Köszönjük a DaFotograp kiváló fotóit (kiderült, hogy nem csak a hot-dog készítésben profi Kovács Peti) és persze a többiekét is, amelyekből ez a fotóalbum kikerekedett.
Ui: Még nem fejeződött be a munka, de már jelen állapotában is biztonsággal lehet vizet venni a forrásból. Kérjük, hogy aki arra jár, a frissen rakott lábazatot ne piszkálja, ne terhelje és figyeljen arra, hogy más se tegye ezt. Köszönjük!!